Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Eurostat: Στην Ελλάδα η 3η μεγαλύτερη μείωση ρύπων το 2019 για παραγωγή ενέργειας

Eurostat: Στην Ελλάδα η 3η μεγαλύτερη μείωση ρύπων το 2019 για παραγωγή ενέργειας

Στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που σημείωσαν την μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών CO2 για την παραγωγή ενέργειας το 2019 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Η υποχώρηση ανήλθε στο 8,9% στην περίπτωση της χώρας μας. Η μεγαλύτερη πτώση στις εκπομπές CO2 καταγράφεται στην Εσθονία και τη Δανία και η μεγαλύτερη αύξηση στο Λουξεμβούργο.

Η Eurostat εκτιμά ότι το 2019, χρονιά πριν από τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων (κυρίως πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, άνθρακας, τύρφη και φυσικό αέριο) μειώθηκαν σημαντικά κατά 4,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών (ΕΕ), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, οι εκπομπές μειώθηκαν 2019 στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση στην Εσθονία (-22,1%), ακολουθούμενη από τη Δανία (-9,0%), την Ελλάδα και τη Σλοβακία (-8,9% η κάθε μια), την Πορτογαλία (-8,7%) και την Ισπανία (-7,2% ).

Αυξήσεις κατέγραψαν τέσσερα κράτη μέλη: Λουξεμβούργο (+ 7,5%), η Αυστρία (+2,8%), η Μάλτα (+ 2,0%) και η Λιθουανία (+ 1,6%), ενώ οι εκπομπές CO2 παρέμειναν αμετάβλητες στην Κύπρο.

Το 2019, παρατηρήθηκε μια σαφής μείωση της κατανάλωσης στερεών ορυκτών καυσίμων (σκληρός άνθρακας, λιγνίτης και σχιστόλιθος και άμμος πετρελαίου) σε πολλές χώρες.

Ο κύριος λόγος αυτής της πτώσης είναι η σημαντικά αυξημένη τιμή του συστήματος εμπορίας της ΕΕ για δικαιώματα εκπομπών το 2019 σε σύγκριση με το 2018 (> 25 € / τόνο CO2). Για την αντιστάθμιση της μειωμένης χρήσης στερεών καυσίμων, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή / και την εισαγωγή ελλείπουσας ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες.

Οι εκπομπές CO2 συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.

Επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. κρύος παρατεταμένος χειμώνας ή ζεστό καλοκαίρι), η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες.

Εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα παράγονται στη χώρα όπου τα καύσιμα καίγονται για σκοπούς όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορά, παραγωγή χάλυβα κ.λπ.

Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο: για παράδειγμα, εάν εισαχθεί άνθρακας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό οδηγεί σε αύξηση της εισαγωγής χώρας, ενώ εάν η ηλεκτρική ενέργεια εισάγεται τέτοια, δεν επηρεάζει τις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, καθώς αυτές οι εκπομπές θα αναφέρονται στη χώρα εξαγωγής από την οποία παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …