Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / To σχέδιο του ΥΠΕΝ για την επόμενη ημέρα στην ενέργεια – Στόχος οι αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις

To σχέδιο του ΥΠΕΝ για την επόμενη ημέρα στην ενέργεια – Στόχος οι αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις

Το νήμα από εκεί που το έκοψε η κρίση επιχειρεί σταδιακά να πιάσει το ΥΠΕΝ και να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές σε όλες εκείνες τις αλλαγές που προορίζονταν να φέρουν τα πάνω-κάτω το 2020 στην αγορά ενέργειας.

Ταυτόχρονα με τα μέτρα περιορισμού της κρίσης ρευστότητας στην αγορά, το βλέμμα του υπουργείου είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα, στην επανεκκίνηση της απολιγνιτοποίησης, στο ξαναζωντάνεμα των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια και υποδομές, όπως και στην λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Εκτός από τα άμεσα μέτρα για να βουλώσουν οι όποιες “τρύπες”, η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο σχέδιο της επόμενης ημέρας, δηλαδή την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επανάκτηση της προ κρίσης δυναμικής του ενεργειακού κλάδου. Προς την κατεύθυνση αυτή, το στρατηγικό πλάνο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει 5 άξονες :

  • Εργαλειοθήκη για την διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, όπως εγγυοδοτικοί μηχανισμοί και δάνεια σε διαχειριστές, ΔΕΗ, κ.ο.κ.
  • Επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για την απολιγνιτοποίηση.
  • Διατήρηση ζωντανών όλων των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, όπως των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, την προετοιμασία για τον Σεπτέμβριο αυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και εκείνης για την Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας.
  • Δρομολόγηση των μικρών και μεγάλων πράσινων επενδύσεων που προβλέπει και ο ΕΣΕΚ και οι οποίες είχαν πάρει μπροστά με χαρακτηριστικά παραδείγματα κάποια πρώτα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Το μήνυμα είναι ότι η πανδημία δεν ανακόπτει το σχέδιο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, για την οποία οι επενδύσεις έπειτα από το φετινό φρένο, θα τρέξουν δυναμικά από το 2021 και μετά.
  • Στην ίδια λογική κινούνται και τα έργα των μεγάλων υποδομών, όπως οι επενδύσεις ύψους άνω των 4 δισ ευρώ του ΑΔΜΗΕ έως το 2030, δηλαδή οι διασυνδέσεις της Κρήτης, των Νοτίων, Δυτικών και Βορείων Κυκλάδων, κ.ό.κ Το ίδιο ισχύει για τα έργα του ΔΕΣΦΑ και την επέκταση του δικτύου της ΔΕΔΑ σε 39 πόλεις.

Σχετικά με τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις της ενεργειακής πολιτικής, αυτές παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή η εφαρμογή του Green Deal θεωρείται μονόδρομος, όπως και ο στόχος για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας. 

Ασφαλώς όμως η δυναμική με την οποία θα επανεκκινήσει ο ενεργειακός κλάδος θα εξαρτηθεί από την έκταση της ζημιάς που θα έχει υποστεί και για την οποία η ανησυχία παραμένει σημαντική. Η υπόθεση με την κρίση ρευστότητας στην αγορά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί οι ενδείξεις να στέλνουν πιο αισιόδοξα μηνύματα απ’ ότι προ μερικών εβδομάδων, ωστόσο τα πάντα είναι ανοικτά.

Σε μια δύσκολη συγκυρία σαν αυτή, τα 120 εκατ ευρώ από τις αναδρομικές χρεώσεις που κατέβαλε η τουρκική BOTAS και τα οποία ανακοίνωσε προ ημερών η ΔΕΠΑ ότι επιστρέφει στους πελάτες της, είναι ασφαλώς σημαντικά.

Στο ερώτημα ωστόσο αν αρκούν, η απάντηση συνδέεται με το βάθος και την διάρκεια της κρίσης. Το ίδιο ισχύει και με τα 500-550 εκατ ευρώ, με τα οποία αναμένεται να ενισχυθεί η αγορά το προσεχές διάστημα (δάνεια, πίστωση χρόνου στις εταιρείες προμήθειας για την πληρωμή των υποχρεώσεων τους προς τους διαχειριστές, εγγυήσεις, κλπ). Ναι μεν αθροίζουν ένα μαξιλάρι άνω του μισού δισ ευρώ, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί από το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης. Εκτός από την ανησυχία για την ΔΕΗ και τις μικρές εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, προβληματισμός υπάρχει και για την επίπτωση που θα έχει η αναστολή λειτουργίας αρκετών βιομηχανιών στον ενεργειακό κλάδο.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …