Αρχική / Επικαιρότητα / Αγορά ακινήτων: Πώς κινήθηκε το α’ τρίμηνο 2020

Αγορά ακινήτων: Πώς κινήθηκε το α’ τρίμηνο 2020

Σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας του Spitogatos σχετικά με την αγορά ακινήτων το α’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019.

Το α’ τρίμηνο περιλαμβάνει δυο μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) όπου η αγορά κινούνταν με μεγάλη «ταχύτητα». Ο Μάρτιος είχε μια απότομη κάμψη λόγω της πανδημίας. Όσον αφορά λοιπόν την επίδραση της πανδημίας στην αγορά ακινήτων, αυτή δεν μπορεί να αποτυπωθεί με σαφήνεια. Ίσως να είναι εμφανής η επίπτωση της πανδημίας στα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου. Μένει φυσικά να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τον Μάιο με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα

Σημαντική αύξηση σημειώνεται στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση τις τελευταίες 30 ημέρες. Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020.

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρούνται σε κάποιες περιοχές της Αττικής (Πετράλωνα, Νέος Κόσμος, Ιστορικό Κέντρο Αθήνας, Πειραιάς), στη Λάρισα, το Βόλο, το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη.

%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%

«Στροφή» στην μακροχρόνια μίσθωση

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα. Αυτό σχετίζεται άμεσα με το πλήγμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του τουρισμού. Σύμφωνα και με σχετικό άρθρο μας στο ERGON blog, φαίνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα διαθέτουν και για μακροχρόνια μίσθωση.

Οι πωλήσεις κατοικιών το α’ τρίμηνο

Τι συμβαίνει στην αγορά ακινήτων και ειδικότερα στις πωλήσεις κατοικιών.

Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου 2020, η υψηλότερη μέση τιμή πώλησης παρατηρήθηκε στα Νότια Προάστια Αττικής, με 2.593€ ανά τετραγωνικό ενώ η χαμηλότερη ήταν στη Φλώρινα με 511€ ανά τετραγωνικό.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με +27,9%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στη Φλώρινα με -18,2%.

%CF%80%CE%B9%CE%BD4-768x439.png

Η ενοικίαση κατοικιών στο α’ τρίμηνο

Όσον αφορά τις ενοικιάσεις κατοικιών, στο α’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με του προηγούμενου έτους παρατηρείται στην Ελλάδα μια αύξηση 9,5%, από 6,73€/τ.μ. το 2019 σε 7,37€/τ.μ. το 2020.

Τα αξιοσημείωτα στην αγορά ακινήτων είναι, η πτώση της μέσης τιμής ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας σχεδόν 5% και η μεγάλες αυξήσεις στις γύρω περιοχές της Θεσσαλονίκης (+34%), στο Ν. Ηλείας (+31%), στις Κυκλάδες (+30%), τη Λακωνία (+28%), το Ν. Λάρισας (+26%) και το Ν. Πέλλας (+25,5 %).

Η χαμηλότερη μέση τιμή ενοικίασης καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,75€/τ.μ. και η υψηλότερη στη Χαλκιδική με 31,4€/τ.μ.

%CF%80%CE%B9%CE%BD5-768x439.png

Πηγή / Έρευνα: Spitogatos.gr

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …