Αρχική / Επικαιρότητα / Αλλάζουν όλα στις παιδικές χαρές της χώρας, πιστοποιήσεις και προδιαγραφές

Αλλάζουν όλα στις παιδικές χαρές της χώρας, πιστοποιήσεις και προδιαγραφές

Οι παιδικές χαρές που αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας  του πολίτη, για πρώτη χρονιά μπήκαν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος το κονδύλιο ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ. Οι 318 από τους 325 δήμους κατέθεσαν αιτήσεις, με τις 230 να έχουν ήδη ικανοποιηθεί.

Πέρα από την κρατική βοήθεια συμμετέχουν και οι δήμοι με ένα ποσοστό του 20%, του κόστους, από το δικό τους προϋπολογισμό. 
Η ευθύνη βρίσκεται στην  Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής και συνομιλώντας με την προϊσταμένη της Σεβαστή Μπέσιου μας τόνισε πως ο ρυθμός συνεχώς βελτιώνεται. Από το Μάιο μέχρι και σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 50 εκατ.ευρώ και η διαδικασία συνεχίζεται.
Ο αριθμός των παιδικών χαρών που έχουν αιτηθεί να μπουν στο πρόγραμμα, είναι σε συνάρτηση με το τεχνικό δελτίο υποβολής του κάθε δήμου π.χ. το Γαλάτσι ζήτησε 24 παιδικές χαρές ενώ η Μεταμόρφωση πέντε.

Να σημειωθεί πως η επιχορήγηση δίδεται για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού, για την αναβάθμιση  και όχι για την περίφραξη του χώρο.

Για να εγκριθεί μια αίτηση, απαιτείται η πιστοποίηση καταλληλότητας με βάση τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί και η έκδοση ειδικού σήματος από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών, που συγκροτείται από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ο έλεγχος αφορά τον εξοπλισμό, όργανα και κατασκευές, στο έδαφος, την περίφραξη και τον περιβάλλοντα χώρο. Να υπάρχουν επαρκείς αποστάσεις ασφαλείας, το δάπεδο, τα αιχμηρά άκρα, η δομική αρτιότητα και η υπερβολική φθορά κινούμενων ή μη τμημάτων.(υπουρ.απόφαση 28492/2009Φεκ Β’931).

Οι προδιαγραφές

-Μακριά πάνω από 300m από εγκατάσταση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και πυλώνες υψηλής τάσης (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης)
-Παροχή καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, σημεία σκίασης, σήμανση.
-Υλικά εξοπλισμού με στρογγυλεμένες άκρες, μη χρήση αμίαντου, τοξικών χρωμάτων εύφλεκτων υλικών και τακτική συντήρηση τους, σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ.

Μεγάλο ερωτηματικό τα ελαστικά δάπεδα που ενοχοποιούνται ως καρκινογόνα και γίνονται διαβουλεύσεις για αντικατάσταση τους. Επίσης η απουσία τουαλέτας έχει τεθεί από πολλούς δήμους, θέμα που η αρμόδια διεύθυνση εξετάζει ώστε να μπει στις προδιαγραφές.

Στόχος να τεθεί στη διάθεση του δήμου να το εκπληρώσει σε συνδυασμό με την καθαριότητα, φύλαξη των παιδικών χαρών.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …