Αρχική / Επικαιρότητα / Απελευθερώνονται δασικές εκτάσεις 7 εκ. στρέμματα για αξιοποίηση

Απελευθερώνονται δασικές εκτάσεις 7 εκ. στρέμματα για αξιοποίηση

Δασικές εκτάσεις (κυρίως πρώην αγροί) που εγκαταλείφθηκαν και… «δασώθηκαν» απελευθερώνονται για την αξιοποίησή τους μέσω γεωργικής χρήσης ή «έξυπνων» καλλιεργειών, ή και για δόμηση (υπό αυστηρές προϋποθέσεις).

Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε αποχαρακτηρισμό 6,9 εκ. στρεμμάτων, τα οποία ήταν κάποτε αγροτικά.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει χωριστή μεταχείριση για τις εκτάσεις, ανάλογα με τη βλάστηση που έχουν σήμερα, εξαρτώντας από αυτή τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη να τις χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

«Πίσω» από αυτή την κίνηση, είναι οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες, που «ξεκλειδώνουν» τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εκτάσεων.

Οι εκτάσεις αυτές καταλαμβάνουν το 5,5% των αναρτημένων δασικών χαρτών. Αυτές οι εκτάσεις αντιμετωπίζονται ως δασικές, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αγροτική καλλιέργεια.

Προβλήματα από τα μεγάλα ποσοστά δασωμένων αγρών δημιουργήθηκαν σε πολλές περιοχές (πχ Λευκάδα, Κυκλάδες, Πελοπόννησο), και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε την κατάργηση της κατηγορίας.

Παράλληλα, υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από τοπικούς παράγοντες για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, με το Υπουργείο να θεωρεί ότι θα πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», καθλως θα μειωθούν κατά χιλιάδες οι «αντιρρήσεις» κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί πριν το τέλος του έτους.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …