Αρχική / Επικαιρότητα / Εντός του ΄22 σε λειτουργία δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θωρακίζουν το σύστημα

Εντός του ΄22 σε λειτουργία δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θωρακίζουν το σύστημα

Διανύουμε μια περίοδο που έχουν διαμορφωθεί περίεργες συνθήκες στον ενεργειακό κλάδο, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Παράλληλα οι αρμόδιοι φορείς προετοιμάζονται με κάθε τρόπο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καθώς το επόμενο διάστημα είναι αβέβαιο και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι εξελίξεις θα υπάρξουν.
Σε μια τέτοια χρονική περίοδο έρχονται να προστεθούν στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας δύο μονάδες γίγαντες, για να θωρακίσουν περαιτέρω το σύστημα.

Οι δύο υποδομές χαρακτηρίζονται ως οι πλέον σύγχρονες του τομέα τους και συνολικά θα αποδίδουν πάνω από 1.440 MW ισχύος.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως με την λειτουργία τους οι δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα προσφέρουν έξτρα ασπίδα στο σύστημα , σε μια περίοδο που η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα στην “ημερήσια διάταξη”.

Πρόκειται για τη μονάδα  ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζει η Mytilineos στην περιοχή Άγιος Νικόλαος στη Βοιωτία , και τη μονάδα της ΔΕΗ  Πτολεμαΐδα 5 , που βρίσκεται περί τα 10 χλμ από την πόλη της Πτολεμαΐδας.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα δύο έργα έρχονται να προστεθούν στο σύστημα την καταλληλότερη στιγμή ! Με τη λειτουργία τους θα εμπλουτίσουν το οπλοστάσιο της ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα αναμένεται να αποτελέσουν μια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Μονάδα Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας

Πρώτη στο σύστημα αναμένεται να προστεθεί η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζει η Mytilineos. Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο έργο και μίλησαν στο ypodomes.com, οι εργασίες εξελίσσονται βάσει χρονοδιαγράμματος και το έργο μένει ανεπηρέαστο από τις  ευρύτερες συγκυρίες.

Το σχέδιο προβλέπει πως μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία και μέσα στο καλοκαίρι θα τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να αποδίδει 826MW , καθιστώντας τη, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Ο προϋπολογισμός του έργου άγγιξε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Με την επένδυση αυτή, η Mytilineos γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, ενόψει της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Το καύσιμο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα είναι το φυσικό αέριο.

Πτολεμαΐδα 5

Η δεύτερη μονάδα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2022 είναι η Πτολεμαΐδα 5. Το πολυσυζητημένο έργο κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της ΔΕΗ και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη υποδομή βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων , είτε για το κόστος της, είτε για το χρόνο κατασκευής , είτε για το καύσιμο της, σε μια περίοδο που ελήφθησαν αποφάσεις για μια μεγάλη “ενεργειακή στροφή”.

Να υπενθυμίσουμε πως η υποδομή σχεδιάστηκε να λειτουργεί με καύσιμο τον λιγνίτη και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει η μετατροπή της σε μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Ωστόσο παρά το όσα προηγήθηκαν και αυτή η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την κατάλληλη στιγμή.

Βάσει χρονοδιαγράμματος η Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία της το ερχόμενο φθινόπωρο και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία προς τα τέλη του έτους. Η μονάδα είναι σχεδιασμένη να αποδίδει 615 MW.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος ισχύος των δύο μονάδων αρκεί να αναλογιστούμε πως η ισχύς τους είναι ικανή να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερα από 240.000 νοικοκυριά.

Ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή λόγω των διεθνών εξελίξεων, τις αυξήσεις των τιμών και των αποφάσεων για ενεργειακή μετάβαση. Δεδομένων όλων αυτών η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ζητούμενο και τέτοιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ομαλή λειτουργία του ενεργειακού οικοδομήματος.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …