Αρχική / Επικαιρότητα / Η σχεδιασμός των διαγωνισμών για την εκπόνηση των πρώτων 200 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)

Η σχεδιασμός των διαγωνισμών για την εκπόνηση των πρώτων 200 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)

Με σημαντική καθυστέρηση αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Άνοιξη η προκήρυξη των διαγωνισμών που αφορούν στην εκπόνηση των μελετών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο 18% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας – μαζί με άλλα έργα – θα ξεκινήσει πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με την ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Η προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκπόνηση των πρώτων 200 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), εκ των συνολικά 1.044  που απαιτούνται για την κάλυψη όλης της χώρας, αναβάλλεται διαρκώς από την άνοιξη του 2020. Σήμερα πολεοδομικό σχέδιο διαθέτει το 20% της επικράτειας, το οποίο μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται παρωχημένο. Στο 26% της χώρας οι σχετικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι σε μια τριετία το ποσοστό των δημοτικών ενοτήτων που θα διαθέτουν σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό να φτάσει στο 32% και σε μια δεκαετία το έργο να έχει ολοκληρωθεί. Οι αναθέσεις θα γίνονται ανά εξάμηνο και ανά 80 μελέτες οι οποίες θα καλύπτουν περί τις 200 δημοτικές ενότητες, με τον χρόνο ολοκλήρωσης του κάθε «πακέτου» μελετών να υπολογίζεται στα 2,5 χρόνια.  Κι αυτό διότι  το δυναμικό των Ελλήνων μελετητών δεν επαρκεί για να υλοποιηθούν όλες οι μελέτες ταυτόχρονα. Η  δαπάνη για την ολοκλήρωση όλου του έργου υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση έχει αιτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αναμένεται ότι θα αποτελέσουν το «εργαλείο» προκειμένου να ξεκαθαρίσουν μια σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν στον καθορισμό των ορίων οικισμών, στις χρήσεις γης, στους όρους και στους περιορισμούς δόμησης, στον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» και την περίφημη Μεταφορά Συντελεστή δόμησης, στον καθορισμό οδών, δικτύων κλπ. Οι πρώτοι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα αφορούν την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε περιοχές υψηλής αξίας γης, οι οποίες δέχονται και τις περισσότερες πιέσεις για αξιοποίηση, όπως είναι η νησιωτική Ελλάδα, αλλά και άλλες  τουριστικές περιοχές. 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …