Αρχική / Επικαιρότητα / Κτηματολόγιο : Έρχονται πρόστιμα από τον Σεπτέμβριο

Κτηματολόγιο : Έρχονται πρόστιμα από τον Σεπτέμβριο

Γκάζι πατάνε από το Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επομένους 45 μήνες όλες οι διαδικασίες που θέτει η Κομισιόν στην 9η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει αλλαγή σκηνικού με τερματισμό των συνεχών αναβολών, τόσο στη συλλογή δηλώσεων όσο και στην προανάρτηση, την ανάρτηση αλλά και την επιβολή των προστίμων. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τον νέο σχεδιασμό του Κτηματολογίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες προκειμένου να γνωρίζουν τι περιθώρια και τι επιλογές έχουν.

Ο προγραμματισμός έχει ως εξής:

1ον) Συλλογή δηλώσεων: Απρίλιος (Ρέθυμνο), Μάιος (Κυκλάδες), Σεπτέμβριος (Ηράκλειο και Χανιά).

2ον) Προανάρτηση: ξεκίνησε 29 Μαρτίου (Αρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα), Απρίλιος (τμήμα Ηρακλείου Κρήτης και Θεσσαλονίκης), Ιούνιος (Καστοριά, Φλώρινα, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Φθιώτιδα), Ιούλιος (Λασίθι, Κως, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ιωάννινα, Πιερία, Δράμα, Ξάνθη), Αύγουστος (Ροδόπη, Θάσος, Χαλκιδική).

3ον) Ανάρτηση: ήδη ξεκίνησε σε Αχαΐα, Ανατολική Αττική (έως τέλη Μαΐου), Απρίλιος (Λαμία, Λιβαδειά, Κάτω Αχαΐα, Μαγνησία), Ιούνιος (Μέγαρα, Οινόη, Αίγιο), Ιούλιος (Κορινθία, Αγρίνιο, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα).

4ον) Πρόστιμα: ο σχεδιασμός προβλέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα είναι κλιμακωτά και θα υπολογίζονται με βάση την αξία του κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ.

«Το Κτηματολόγιο είναι συνυφασμένο στη συνείδηση του κόσμου με ένα έργο που δεν τελειώνει ποτέ. Αλλά και με ένα έργο συνώνυμο της ταλαιπωρίας, της γραφειοκρατίας και της δυσλειτουργίας του κράτους. Στόχος μας, να αλλάξουμε αυτή την εικόνα άμεσα και για να το πετύχουμε αυτό ανεβάζουμε ταχύτητα στη διαδικασία της κτηματογράφησης», λέει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος.

Ο κακός… πελάτης

Την ίδια ώρα, ωστόσο, που το Κτηματολόγιο υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες πως μετά το καλοκαίρι θα εφαρμοστούν τα πρόστιμα, καθώς η δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης είναι υποχρεωτική, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Δημόσιο που είναι υποχρεωμένο να δηλώσει την περιουσία του.

Σήμερα, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχονται σε 165.000. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το 80% από αυτά ανήκει στο Δημόσιο, όπως και το 10% όλων των δικαιωμάτων που θα έπρεπε να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο… Κατά τις ίδιες πηγές, από το Κτηματολόγιο στέλνουν συνεχώς επιστολές σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, αλλά η απάντηση που λαμβάνουν συνήθως είναι πως οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Την ίδια ώρα, πολλές από τις υπηρεσίες δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (όπως για παράδειγμα τοπογραφικά ακριβείας) και δεν μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια την περιουσία τους, ενώ πολλές φορές δηλώνουν ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οι ιδιοκτήτες έχουν χτίσει με νόμιμες άδειες…

Και νέα δεξαμενή

Το οξύμωρο στην υπόθεση είναι πως από τη μια το Δημόσιο δεν ανταποκρίνεται, όπως θα όφειλε, στις υποχρεώσεις του, αλλά από την άλλη ξεκίνησε ήδη πριν από 30 μήνες η περιέλευση σε αυτό και άλλων 13.156 ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν δόθηκε η παράταση του ενός χρόνου για 35 περιοχές σε όλη τη χώρα (στην Αττική είναι τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα). Πρόκειται για ακίνητα που εξαιρέθηκαν από τις παρατάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που δόθηκε το 2019. Σε αυτές τις περιοχές, περίπου 15.000 ιδιοκτήτες έχασαν τα ακίνητά τους και μπορούν να διεκδικήσουν μόνο χρηματική εγγύηση. Αυτά τα ακίνητα το Δημόσιο δεν μπορεί να τα δηλώσει στο Κτηματολόγιο και, όπως λένε πηγές του Κτηματολογίου, οδεύουν κι αυτά προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει οργανωμένος και σύγχρονος μηχανισμός διαχείρισης αυτών των χιλιάδων ακινήτων.

Η παράταση

Σημειώνεται πως για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και για τα νέα (από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου που διαδέχτηκε το αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο.

Διευκρινίζεται πως μετά την παράταση που δόθηκε οι ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν περιθώριο έως τα τέλη του ερχόμενου Δεκεμβρίου προκειμένου να διεκδικήσουν όσα ακίνητα δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο. Να καταθέσουν, δηλαδή, στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγραφών προκειμένου η περιουσία τους να μην… πέσει στα χέρια του Δημοσίου. Διαφορετικά, από τις 2 Ιανουαρίου του 2022 χάνουν οριστικά κάθε δικαίωμα και μετά οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …