Αρχική / Επικαιρότητα / Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά από τον Απρίλιο όλα τα πιστοποιητικά

Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά από τον Απρίλιο όλα τα πιστοποιητικά

Από τον Απρίλιο το σύνολο των πιστοποιητικών εξετάζεται να παρέχονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά απ’ όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία του Κτηματολογίου. 

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λέει, πως από τον επόμενο μήνα, τα Κτηματολογικά Γραφεία του φορέα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις δικαιοπραξίες.

Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις ουρές. Σήμερα, το πρόβλημα αυτό, είναι ιδιαίτερα έντονο, στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, πρόκειται για έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, που λειτουργεί μεταβατικά ως Γραφείο Κτηματογράφησης, είναι υποστελεχωμένο, και αυτή τη στιγμή – και μέχρι να μετεξελιχθεί σε Κτηματολογικό Γραφείο – δεν έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ηλεκτρονικά τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά το προαναφερόμενο Γραφείο, από την 1η Απριλίου περιέχεται στο Κτηματολόγιο, και θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδίδει ψηφιακά όλα τα έγγραφα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες πιάνουν δουλειά και 40 δικηγόροι.

Σημειώνεται πως μέσα στο επόμενο διάστημα, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα αυτών. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως μέχρι στιγμής λειτουργούν εννέα Κτηματολογικά Γραφεία και 40 υποκαταστήματα.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) και στο Κτηματολόγιο (ktimatologio.gov.gr). Περιλαμβάνουν: ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από πολίτες (και αγωγών, δικογράφων κι άλλων πράξεων από δικηγόρους) ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους, αυτόματος προδικαστικός έλεγχος, αυτόματος υπολογισμός τελών και ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους διαμεσολαβητές, φαίνεται πως αργούν ακόμη να πιάσουν δουλειά. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε, οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές του Κτηματολογίου (δικηγόροι) να πιάνουν δουλειά από την 1η Απριλίου προκειμένου να επιλύουν κτηματολογικές διαφορές, με το κόστος των υπηρεσιών τους να ανέρχεται σε 25 ευρώ την ώρα.

Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για το Κτηματολόγιο. Κι αυτό διότι είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακίνητων μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους – έστω και με καθυστέρηση – χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Επιπλέον, είναι η τελευταία χρονιά που μπορούν να κάνουν διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών ώστε να μη χαρακτηριστούν τα ακίνητά τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …