Αρχική / Επικαιρότητα / Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά από μέσα Ιουνίου

Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά από μέσα Ιουνίου

Ηλεκτρονικά θα μπορούν να παραλαμβάνουν από τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλα τα πιστοποιητικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία (που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο) λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Επιπλέον ύστερα από 1,5 μήνα (από τα μέσα Ιουνίου 2020) οι αγορές ακινήτων, οι πωλήσεις , οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές αλλά και οι κληρονομιές θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους ηλεκτρονικά.

Οι αλλαγές

Σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για την πορεία της κτηματογράφησης, από τα μέσα του Ιουνίου 2020, οι Επιτροπές Εξέτασης Ενστάσεων θα μπορούν να συνεδριάζουν (πράγμα που δεν γίνεται σήμερα) με τηλεδιάσκεψη. Την ίδια ώρα οι προαναφερόμενες Επιτροπές θα μπορούν να στελεχώνουν όχι μόνο με τοπογράφους (όπως συμβαίνει σήμερα) αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς.

Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτή η αποκέντρωση σημαίνει ότι θα μπορούν στην πράξη τοπογράφοι, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί, για παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη να εξετάζουν υποθέσεις της Κρήτης γεγονός που διευκολύνει και θα επιταχύνει την εξέταση των χιλιάδων εντάσεων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περιοχές όπου έχει προηγηθεί προανάρτηση (Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λειβαδιά αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο ΚΤΙΜΑ-16, δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης ) όλες οι αιτήσεις διόρθωσης θα εξετάζονται πλέον από το Γραφείο Κτηματογράφησης (δηλαδή τον ανάδοχο που τρέχει το πρόγραμμα). Και από τα μέσα του Ιουνίου 2020 κι έπειτα η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα κτηματογράφησης της χώρας.

Τι μπορεί να γίνει με ένα κλικ

Για τη χρήση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες ακινήτων , τοπογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί κλπ) θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση ( www.ktimatologio.gr) και στη συνέχεια άλλο ένα κλικ στο πλαίσιο e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Έτσι από το σπίτι ένας ιδιοκτήτης ή ένας επαγγελματίας μπορεί προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης , να υποβάλει ηλεκτρονικά αντίρρηση κατά του περιεχομένου δασικού χάρτη, να δει τα τελικά στάδια της κτηματογράφησης, να εκτυπώσει το νέο έντυπο οφειλής του παγίου τέλους σε περίπτωση που το παλιό έχει εκδοθεί πριν από τις 2 Ιουλίου 2016 και δεν έχει εξοφληθεί καθώς και να μεταβιβάσει αντίγραφο του μετεγγραμμένου συμβολαίου.

Τετραψήφιος αριθμός

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στη διάθεση τους και έναν τετραψήφιο αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν όλο το 24 ώρο. Καλώντας τον αριθμό 1015 μπορούν να παίρνουν απαντήσεις για τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …