Αρχική / Επικαιρότητα / Κτηματολόγιο: τί δείχνει η ολοκλήρωση της προανάρτησης στην Αθήνα

Κτηματολόγιο: τί δείχνει η ολοκλήρωση της προανάρτησης στην Αθήνα

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ολοκλήρωση της προανάρτησης στην Αθήνα, με τους ιδιοκτήτες σε γενικές γραμμές να συμμετείχαν στην διαδικασία η οποία θα τους εξασφαλίσει την κυριότητα της ιδιοκτησίας τους από τυχόν διεκδικήσεις του Δημοσίου.

«Κόκκινη κάρτα» φαίνεται πως πήραν φορείς και ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε εκπρόθεσμα επιμέρους λεπτομέρειες, ενώ αντίστοιχη πρακτική ακολούθησαν και οι συστημικές τράπεζες που δεν έδωσαν, επίσης, δυναμικό παρόν.

Όπως προκύπτει από συνολικά δεδομένα που έχει στην διάθεση του το economix.gr, αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες.

Τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, δηλαδή το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης κατά το διάστημα 22 Απριλίου με 24 Ιουνίου επισκέφτηκαν 25.874 άτομα.

Από αυτούς, δηλώσεις παρέλαβαν οι 8.652 και συμπληρωματικές αιτήσεις στοιχείων έδωσαν οι 2.156.

Την ηλεκτρονική διαδικασία από την άλλη όσον αφορά τις αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων, διάλεξαν 27.069 πολίτες.

Στα επιμέρους τώρα, οι αιτήσεις διόρθωσης αφορούν:

  • σε στοιχεία γεωτεμαχίου 804,
  • στοιχεία δικαιούχου 5.546, είδος δικαιώματος 1914,
  • σε διαφορά εμβαδού κτηματογράφησης/αμφισβήτηση ορίων 140,
  • σε λανθασμένο εντοπισμό 44,
  • μη εντοπισμό ακινήτου 29,
  • σε στοιχεία  τίτλου/μεταγραφής/εγγραφής 1900.

Τον επόμενο μήνα πρόκειται να παραδοθεί στο Κτηματολόγιο η πλατφόρμα που ετοιμάζει το ανάδοχο σχήμα προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, δηλαδή αυτό της ανάρτησης.

Τις μέρες αυτές, μέχρι τις 24 Αυγούστου, μπορούν οι εκπρόθεσμοι άτυπα να δίνουν τυχόν διορθώσεις οι οποίες όμως θα δυσκολέψουν την διαδικασία και δεν είναι σίγουρο πως.. θα περάσουν στο σύστημα.

Πάντως μια δεύτερη ευκαιρία για τους ασυνεπείς πολίτες, αποτελεί η ανάρτηση και αυτό γιατί θα μπορούν να επικαιροποιήσουν τότε τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί.

Τι είναι η Ανάρτηση

Με αυτήν δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους εκ νέου η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Στην ανάρτηση συμμετέχουν καταρχήν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα γραφεία κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν αποσπάσματα από τους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του δικαιούχου με email, είτε    ταχυδρομικώς αποσπάσματα στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.

Ηλεκτρονική ανάρτηση κτηματογράφησης: κατά τη διαδικασία της ανάρτησης, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν  έχει ήδη) τον  προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με το ΑΦΜ του.

Ηλεκτρονικά, επίσης, θα υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

Μέσω της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.

Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές  του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο  στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας της Ανάρτησης είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που  θα παραλάβει κάθε δικαιούχος ταχυδρομικά. Σημειώνεται ότι καθένας θα λάβει τόσα αποσπάσματα όσα είναι και τα δικαιώματα που δήλωσε.

Εάν κάποιος που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει τον φάκελο που θα αποσταλλεί από τι Κτηματολόγιο θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Με την ανάρτηση, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του και εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.

Ειδικές περιπτώσεις

Ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν αλλά είτε δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους ή τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή

Επίσης, ενδέχεται κάποιοι δικαιούχοι να βρουν στοιχεία δικαιωμάτων που τους αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν. Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον κάποιος συνεχίζει να είναι δικαιούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση του ν.2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος (35 ή 20 ευρώ).

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων διόρθωσης/ ενστάσεων

Ο δικαιούχος που διαφωνεί με κάποιο από τα στοιχεία της ανάρτησης, αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία 4 μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού στο  Γραφείο Κτηματογράφησης.

Αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις- Έντυπα

Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση στο  Γραφείο Κτηματογράφησης και προϋπόθεση για την υποβολή τους είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί δήλωση του Ν.2308/1995 και να έχει καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το κόστος υποβολής αίτησης διόρθωσης/ ένστασης είναι 5 ευρώ.

Κατεβάστε και δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία της προανάρτησης:

ktimatologio_proanartisi_athinas_statistika_19072019

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …