Κυριακή , 10 Νοεμβρίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Νέα τουριστικά καταλύματα τύπου glamping σε εκτός σχεδίου περιοχές

Νέα τουριστικά καταλύματα τύπου glamping σε εκτός σχεδίου περιοχές

Πρόσφατα ψηφίστηκε νέος νόμος, που αφορά στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς και πολεοδομικές διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Νέες τουριστικές δραστηριότητες, π.χ. καταδυτικός τουρισμός, glamping κ.ά. περιλαμβάνονται στις νέες επιτρεπόμενες δραστηριότητες που θα συνδυάζονται πλέον με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού π.χ. αγροτουρισμός, περιπατητικός και αθλητικός τουρισμός. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ειδικών κινήτρων για την προσέλκυση τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα, συνδυάζοντας αυθεντικές εμπειρίες κοντά στη φύση.

 Μια από τις νέες διατάξεις αφορά στην ανάπτυξη του glamping, το οποίο συνοπτικά θα λέγαμε πως είναι η εγκατάσταση πολυτελών σκηνών που προσφέρουν ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου στη φύση.

  • Τι ακριβώς είναι το glamping;

Με τον όρο glamping νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο. Αυτό περιλαμβάνει διάφορους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας την υψηλή αισθητική και την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Στην πράξη, πρόκειται για πολυτελείς σκηνές ή άλλες ελαφριές κατασκευές που προσφέρουν ανέσεις ξενοδοχείου.

  • Ποια η διαφορά camping με glamping;

Μέχρι σήμερα ξέραμε το camping. Αν αυτό το συνδυάσουμε με τον όρο glam (θελκτικός), τότε προκύπτει το… glamping. Το glamping στον τουρισμό παντρεύει το γκλάμουρ με το παραδοσιακό κάμπινγκ, δημιουργώντας νέα μόδα στις διακοπές. Δεν χρειάζεται να στήσουμε τη σκηνή, να ανοίξουμε τον υπνόσακο ή να φουσκώσουμε κάποιου είδους στρώμα. Το glamping δίνει την δυνατότητα να έρθει ο επισκέπτης σε επαφή με την ύπαιθρο, χωρίς να θυσιάσει την πολυτέλεια και τις ανέσεις, ενώ ο χώρος εκτός από το κομμάτι της διαμονής μπορεί να διαθέτει καφέ, εστιατόριο, παιδότοπους, υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους εκδηλώσεων και πάρκινγκ.

  • Μπορούν να γίνουν σε όλες τις περιοχές;

Επιτρέπεται η ανέγερση glamping σε εκτός σχεδίου περιοχή, με την τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων και ρυθμίσεων που ισχύουν στην περιοχή, και σε περιοχές εντός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

  • Επιτρέπονται τα glamping εντός προστατευμένων περιοχών Natura;

Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού, μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, δύναται να χορηγείται Σήμα glamping σε επιχειρήσεις, που θα υλοποιήσουν έργα σε προστατευόμενες περιοχές, όπου επιτρέπεται κατά περίπτωση. Για προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura απαιτείται προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, βάσει σχετικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής, που εκδίδεται κατόπιν υποβολής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και δήλωσης υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ). Σε περίπτωση που η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής εμπίπτει στην αρμοδιότητα εξειδικευμένου Φορέα Διαχείρισης, απαιτείται προηγουμένως σύμφωνη γνώμη αυτού.

  • Eχω μια μεγάλη έκταση. Mπορώ να κτίσω ένα ξενοδοχείο και να κάνω μαζί κι ένα glamping;

Ναι επιτρέπεται. Όμως όταν το glamping λειτουργεί σε συνδυασμό με ξενοδοχείο, απαιτείται να βρίσκεται σε διακριτή θέση του γηπέδου.

  • Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υποδομών glamping;

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά:

  • σκηνές ( safari tents ),
  • θόλους τύπου igloo, γνωστούς και ως luxury domes,
  • γιούρτες (yurts),
  • πασαλοκαλύβες,
  • δενδρόσπιτα.

 β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,

 γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον, π.χ. ξύλινες πισίνες με ζεστό νερό και υδρομασάζ

δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι : ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός υγείας, ο αθλητικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.

  • Επιτρέπεται αυτές οι κατασκευές να έχουν μπάνιο και κουζίνα;

Ναι, επιτρέπεται να έχουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.

  • Ποια είναι η διαδικασία χορήγησης σήματος glamping;

To Σήμα Glamping χορηγείται σε τουριστικό κατάλυμα κατηγορίας τουλάχιστον τριών αστέρων (3*). Ο φάκελος με τα απαιτούμενα έγγραφα υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού και περιλαμβάνει τα εξής:

α) Αίτηση – δήλωση του ιδιοκτήτη

β) Μελέτη που παρουσιάζει με μορφή κειμένου και με οπτικό υλικό (φωτογραφίες, τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις):

i) το αρχιτεκτονικό πλάνο, το είδος ή τα είδη (ενδεικτικά, τύπος κατασκηνωτικού μέσου), το μέγεθος (πλήθος, επιφάνεια) και τις παροχές (ενδεικτικά, ειδική μορφή τουρισμού που προωθείται, προσφερόμενες υπηρεσίες),

ii) τα υλικά των ημιμόνιμων δομών, τα συστήματα διαχείρισης νερού και αποβλήτων, τον τρόπο ηλεκτροδότησης,

iii) την τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων και ρυθμίσεων που ισχύουν στην περιοχή,

 iv) τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία (ενδεικτικά, συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας, επισκεψιμότητα περιοχής, ζητήματα προσβασιμότητας).

γ) Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου

δ) Εκθεση ελέγχου από φορέα πιστοποίησης, που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδoς για τον σκοπό αυτό. Ειδικότερα, το τουριστικό κατάλυμα ελέγχεται ως προς την πλήρωση των ποιοτικών κριτηρίων και των λειτουργικών προδιαγραφών glamping κατόπιν διενέργειας επιτόπιου ελέγχου από επιθεωρητή του φορέα πιστοποίησης και σχετικής έγκρισης που αποτυπώνεται σε Έκθεση Ελέγχου.

  • Ποιος ελέγχει τα δικαιολογητικά και δίνει την άδεια;

Η αίτηση ελέγχεται από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, με σκοπό την εξέταση του φακέλου και τη διαπίστωση της πλήρωσης των ποιοτικών κριτηρίων και λειτουργικών προδιαγραφών glamping.

Το Σήμα Glamping χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του Σήματος Glamping και επομένως η χρήση του επιτρέπεται να γίνεται μόνο κατόπιν της καθορισμένης διαδικασίας χορήγησης.

Η τήρηση των ποιοτικών κριτηρίων και των λειτουργικών προδιαγραφών glamping από τα τουριστικά καταλύματα που έχουν πιστοποιηθεί και λειτουργούν είναι υποχρεωτική για μια πενταετία. Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής των ποιοτικών κριτηρίων και λειτουργικών προδιαγραφών glamping, όπως ενδεικτικά τροποποίηση του πλήθους ή του τύπου διαμονής, το πιστοποιημένο με Σήμα Glamping τουριστικό κατάλυμα υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως το Υπουργείο Τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον αντισυμβαλλόμενο φορέα πιστοποίησης, προκειμένου να επαναληφθεί η καθορισθείσα διαδικασία με κόστος που βαρύνει το τουριστικό κατάλυμα.

Τα τουριστικά καταλύματα στα οποία χορηγείται Σήμα Glamping καταχωρίζονται στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού.

  • Ποιες είναι οι προδιαγραφές ενός glamping;

Την ευθύνη για την σύνταξη λειτουργικών προδιαγραφών για αυτού του τύπου τις τουριστικές εγκαταστάσεις έχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και οι έλεγχοι γίνονται από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης. Επειδή η νομοθεσία είναι καινούργια, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινού σήματος glamping, από την επιτροπή εξέτασης της αίτησης και των δικαιολογητικών. Η επιτροπή διενεργεί επιτόπιο έλεγχο και στη συνέχεια γνωμοδοτεί για την έγκριση ή την απόρριψη της χορήγησης προσωρινού Σήματος Glamping υποβάλλοντας αιτιολογημένη Έκθεση Επιτόπιου Ελέγχου.

 Το ειδικό συλλογικό όργανο ελέγχου δύναται να πραγματοποιεί ελέγχους με ή χωρίς προειδοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της χορηγηθείσας πιστοποίησης.

Το προσωρινό Σήμα Glamping χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού.

Όταν συνταχθούν οι προδιαγραφές και πιστοποιηθούν οι διαπιστευμένοι φορείς ελέγχου, τα τουριστικά καταλύματα που έχουν πιστοποιηθεί προσωρινά, οφείλουν να πιστοποιηθούν εκ νέου ως προς τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping μέσω διενέργειας επιτόπιου ελέγχου από τους εξουσιοδοτημένους από το ΞΕΕ προς τούτο φορείς.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

 1. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ενώ η ενέργεια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και τη διαχείριση ενός κτηριακού συγκροτήματος ξενοδοχείου έχουν αρκετά υψηλό κόστος, τα καταφύγια glamping, σε πολλές περιπτώσεις, επωφελούνται από τα στοιχεία της φύσης ή δημιουργούνται και από ανακυκλώσιμα υλικά.

2.Ο κατασκηνωτής ζει μέσα στη φύση, χωρίς να στερείται τις ανέσεις του.

3. Δυνατότητα ανάπτυξης πολλών δραστηριοτήτων όπως: πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, rafting, γευσιγνωσία κρασιού και wildlife viewing κ.ά.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …