Αρχική / Επικαιρότητα / Τα πράσινα κτίρια είναι το νέο trend στην αγορά ακινήτων

Τα πράσινα κτίρια είναι το νέο trend στην αγορά ακινήτων

Ένα από τα τελευταία βιοκλιματικά κτίρια γραφείων αφορά τη νέα έδρα της Prodea στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης 9 στην Αθήνα. 

Η στροφή στα βιοκλιματικά κτίρια για τις εταιρείες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μέλλον με διορατικότητα, όπως η Dimand του Δ.Ανδριόπουλου έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κι αυτό επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία υπήρξε η πρώτη που από το 2009 επένδυσε στα κτίρια που φέρνουν την βιοκλιματική πιστοποίηση LEED. Σε αυτού του είδους τα ακίνητα επενδύει παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια και η Prodea που έχει φτάσει σήμερα να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ιδιοκτησιών με αξία που ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.

Η νέα έδρα σε διατηρητέο

Η Prodea έκανε, πρόσφατα, τη διαφορά καθώς κατάφερε όχι μόνο να μεταφέρει την έδρα της στο χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 9, αλλά και να πραγματοποιήσει εργασίες αναβάθμισής του σε υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων με επιφάνεια 3.500 τ.μ. Είναι δε το μοναδικό στην Ελλάδα διατηρητέο ακίνητο που έχει αποκτήσει πιστοποίηση LEED. Μάλιστα, οι εσωτερικές αναδιαρρυθμίσεις επέτρεψαν στην εταιρεία να διαμορφώσει κατάλληλα ενιαίους χώρους εργασίας, αλλά και να διατηρήσει τα στοιχεία ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως το ασανσέρ με τον ξύλινο θάλαμο και την μαρμάρινη σκάλα.

Να σημειώσουμε ότι η ΑΕΕΑΠ επιχειρεί να αφήσει διακριτό αποτύπωμα στον τομέα των «πράσινων» κτιρίων, υλοποιώντας το νέο συγκρότημα γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου, το οποίο διαθέτει επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 5.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αγοράς του οικοπέδου.

Από την πλευρά της, η Dimand ετοιμάζεται, μέχρι τον Μάρτιου του 2020, να ρίξει στην αγορά το αναβαθμισμένο κτήριο γραφείων στην οδό Μίνωος στο Νέο Κόσμο που θα προέλθει από την ανακατασκευή του ακινήτου που χρησίμευε ως η πρώην έδρα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Ο λόγος για κτίριο με εμβαδόν δόμησης 10 χιλ. τ.μ. που θα αποτελέσει επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Το «πράσινο» πακέτο

Η στροφή στα πράσινα, βιοκλιματικά κτίρια εκτιμάται ότι θα ενταθεί ενόψει και των κονδυλίων συνολικής αξίας 72 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Αλλά και λόγω του κορονοϊού που κατέστησε μονόδρομο τη δημιουργία κτιρίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές εξαερισμού, ευρύχωρες επιφάνειες και περιορισμένο ενεργειακό αποτύπωμα. Όπως, δηλαδή, αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων και η παροχή κινήτρων για ιδιωτικές δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών κτηρίων με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της αξίας των ακινήτων.

Ταυτόχρονα, η EBRD τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτεί παραδοσιακά έργα ανάπτυξης «πράσινων» κτιρίων, όπως η αναβάθμιση των χώρων της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά. Η τράπεζα έκανε γνωστό πρόσφατα, ότι μέχρι το 2025 το ήμισυ των ετήσιων επενδύσεών της θα κατευθύνεται σε έργα πράσινης ανάπτυξης, με το νέο αυτό επενδυτικό σχέδιο της τράπεζας να προγραμματίζεται να εγκριθεί στην προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο ετήσια γενική συνέλευση μετόχων. Να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία, η τράπεζα έχει αυξήσει από 25% στο 40% τη χρηματοδότηση έργων πράσινης ανάπτυξης, ενώ μετά την εκδήλωση του Covid-19, έχει στραφεί περισσότερο στη στήριξη υποδομών, έργων και δικτύων που εξυπηρετούν την μετατροπή των πόλεων σε έξυπνων.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …