Αρχική / Επικαιρότητα / Τι αλλάζει στο σχεδιασμό των γραφειακών χώρων

Τι αλλάζει στο σχεδιασμό των γραφειακών χώρων

Ειδικά δωμάτια καραντίνας. Τοίχοι από το δάπεδο μέχρι την οροφή στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Ανέπαφη είσοδος με θερμικές κάμερες που θερμομετρούν όποιον μπαίνει. Αυτά είναι κάποια από τα πρώτα μέτρα που «επιβάλλει» η πανδημία στο σχεδιασμό των εργασιακών χώρων και εφαρμόζονται στο κτίριο της Ericsson στο Βουκουρέστι στην μετά Covid εποχή.
 
Ο χώρος αποτελεί πιλότο ενός προτύπου κτιρίου για την ανάπτυξη ακινήτων στην Ανατολική Ευρώπη και φιλοδοξεί να καθιερωθεί – πιστοποιηθεί ως νέο παγκόσμιο «ανοσοποιητικό» οικοδομικό πρότυπο.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Liviu Tudor με έδρα τις Βρυξέλλες, ελπίζει ότι το πρότυπο θα πείσει περισσότερους υπαλλήλους να επιστρέψουν στη δουλειά.

Συγκέντρωσε μάλιστα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τους τομείς των κατασκευών, της υγειονομικής περίθαλψης και της μηχανικής, με επικεφαλής τον Adrian Streinu-Cercel, ο οποίος προϊσταται του μεγαλύτερου νοσοκομείου μολυσματικών ασθενειών του Βουκουρεστίου, για να αναπτύξει τρεις βαθμίδες «ανοσοποιητικών» οικοδομικών πιστοποιήσεων που λέει ότι προορίζονται να κάνουν τους εσωτερικούς χώρους «ανθεκτικούς» στην πανδημία.
 
Το πρότυπο δανείζεται από σχέδια νοσοκομείων για να ενσωματώσει μέτρα που δημιουργούν χώρους για απομόνωση και τήρηση αποστάσεων που μετριάζουν την εξάπλωση της νόσου.  Προορίζεται να αντέξει και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, όπως λέει ο Tudor, αλλά επειδή ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στον κορονοϊό, μεταξύ των πιο σημαντικών στοιχείων του σχεδιασμού είναι η αποτροπή της αερομεταφερόμενης εξάπλωσης της νόσου.
 
ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
 
Ορισμένες θεμελιώδεις απαιτήσεις του προτύπου μπορεί να γίνουν κανόνας για τουλάχιστον ορισμένα κτίρια μετά το Covid-19, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων συστημάτων φιλτραρίσματος αέρα που τραβούν έξω τον αέρα των γραφείων. Περιλαμβάνει επίσης αλλαγές σχεδιασμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης μέσω του αέρα που μπορεί να μην είναι εύκολο να ενσωματωθούν σε υπάρχοντες χώρους, όπως υψηλότερες οροφές για την εγκατάσταση εξοπλισμού φιλτραρίσματος αέρα, αποφυγή συστημάτων θέρμανσης δαπέδου και τη χρήση στρογγυλεμένων γωνιών σε πολυσύχναστους χώρους, που ελαχιστοποιούν τις εναποθέσεις βακτηρίων. 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …