Αρχική / Επικαιρότητα / Το 2021 οι νέες αντικειμενικές και νέος προσδιορισμός ΕΝΦΙΑ

Το 2021 οι νέες αντικειμενικές και νέος προσδιορισμός ΕΝΦΙΑ

Ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει να αποστείλει τα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, στο οικονομικό επιτελείο ήδη προετοιμάζουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2021. Έμφαση θα δοθεί στο να προχωρήσει η αρχικά προγραμματισμένη για φέτος εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, αλλά και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος αξιών σε τουλάχιστον 3.000 νέες περιοχές της χώρας καθώς με αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%.

Η κυβέρνηση θα δρομολογήσει και το σχέδιο μεταφοράς των φόρων κατοχής ακινήτων στους δήμους, ωστόσο νομοθέτηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης δεν αναμένεται να υπάρξει μέσα στο 2021. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους συνιστά προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης -και πλέον έχει ενσωματωθεί και στη μελέτη Πισσαρίδη- η οποία όμως αναμένεται να ενεργοποιηθεί προς το τέλος της 4ετίας, καθώς απαιτεί προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος -η σχετική προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή- προκειμένου να ξεκινήσουν την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Και αυτό διότι περίπου 1,4 εκατομμύριο φορολογούμενοι δικαιούνται κάθε χρόνο είτε έκπτωση 50% στο βεβαιωθέν ποσό, είτε και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Χωρίς να έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα του 2019, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και γι’ αυτόν τον λόγο η φετινή διαδικασία εκκαθάρισης θα μετατεθεί χρονικά για τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, ανεξάρτητα από το πότε θα παραληφθεί το εκκαθαριστικό, το… ραντεβού για την πληρωμή της 1ης δόσης θα παραμείνει σταθερό για τις 30 Σεπτεμβρίου, με προοπτική ο φόρος να αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …