Αρχική / Eργασιακά / Πώς δηλώνονται οι προφορικές συμφωνίες με «μπλοκάκι»

Πώς δηλώνονται οι προφορικές συμφωνίες με «μπλοκάκι»

Δεκτές κάνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης τις «προφορικές» συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων με «μπλοκάκι», διευκρινίζοντας ότι ακόμη και αυτές μπορούν να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα.

 

Με τον τρόπο αυτό «κλείνει το μάτι» στους εργοδότες, καθώς αντί να τους υποχρεώνει να υπογράφουν έντυπες συμβάσεις και να της υποβάλλουν στο σύστημα, τους παρέχει τη δυνατότητα να προχωρούν σε προφορικές συμφωνίες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τους εργαζόμενος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στην υπηρεσία Διαχείρισης Συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ., γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

 

Οι εργοδότες που εισέρχονται στη πλατφόρμα συμπληρώνουν τα τα βασικά στοιχεία αντισυμβαλλόμενου (Επωνυμία, ΑΜΕ και ΑΦΜ) και φόρμα καταχώρησης στοιχείων ασφαλισμένου μέσω σύμβασης. Στα υπόλοιπα πεδία της φόρμας καταχωρούνται τα στοιχεία της σύμβασης, δηλαδή: ημερομηνία υπογραφής, Α.Μ.Κ.Α., τηλέφωνο, Εmail, έναρξη απασχόλησης, λήξη απασχόλησης και τίμημα.

 

Μόλις ο ασφαλισμένος λάβει μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αναγγελία της σύμβασης του, καλείται να κάνει αποδοχή των όρων σύμβασης, όπως αυτοί δηλώθηκαν από τον αντισυμβαλλόμενο – εργοδότη.

 

Σε συμπληρωματική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ επισημαίνει πως «κατόπιν ερωτημάτων που έχουν τεθεί σχετικά με το είδος της σύμβασης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, διευκρινίζουμε ότι στην έννοια της σύμβασης περιλαμβάνεται τόσο η έγγραφη όσο και η προφορική σύμβαση».

 

Παράλληλα, τονίζεται ότι η σύμβαση η οποία θα αναφέρει τη διάρκεια, καθώς και τα λοιπά απαιτούμενα στοιχεία, την οποία ο ανστισυμβαλλόμενος – εργοδότης οφείλει να καταχωρήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.efka.gov.gr του ΕΦΚΑ, δύναται να έχει συμφωνηθεί και προφορικώς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

 

Πηγή: http://www.insider.gr/hristika/asfalistika/44084/pos-dilonontai-oi-proforikes-symfonies-me-mplokaki

Check Also

Δήμος Αθηναίων: Αυθημερόν και αυτόματα η έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ

Εύκολα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία μπορούν, πλέον, οι δημότες της Αθήνας να εκδίδουν τη βεβαίωση …