Αρχική / Νομοθεσία / «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Προς παράταση της έναρξης λόγω της καραντίνας

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Προς παράταση της έναρξης λόγω της καραντίνας

Παράταση αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” λόγω της επιβολής του lockdown στη χώρα.

 Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, υπάρχουν σκέψεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα να μην ανοίξει από τις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά να μετατεθεί για αργότερα. Ο κύριος λόγος της καθυστέρησης της εκκίνησης δεν είναι άλλος από το lockdown (τα απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίας εξαιτίας του κορονοϊού). Μάλιστα η περίοδος της καραντίνας λήγει επίσης στις 30 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται βέβαια και η επιμήκυνση της χρονικής της διάρκειας. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά και ανά περιφέρεια από τις 30 του μηνός με διαφορετικές ημερομηνίες σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, στο υπουργείο καταφθάνουν αιτήματα από εμπλεκόμενους φορείς στο πρόγραμμα για την αναβολή της εκκίνησης.

Όπως οι αρχιτέκτονες μηχανικοί οι οποίοι επικαλούνται τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν για τις μετακινήσεις τους προκειμένου να διενεργήσουν τις επιθεωρήσεις στις κατοικίες ή για τη συλλογή των διάφορων δικαιολογητικών που θα αναλάβουν για λογαριασμό των δικαιούχων. Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ότι σήμερα ή αύριο θα αποφασίσει τη στάση του και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται και το ΤΕΕ να ζητήσει παράταση της εκκίνησης του προγράμματος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφαση με τον επίσημο και ολοκληρωμένο οδηγό εφαρμογής του προγράμματος. Αυτό που έχει πράξει μέχρι στιγμής είναι να κάνει μία προδημοσίευση του οδηγού.

Ο προγραμματισμός

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει ανακοινώσει τις κάτωθι ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας:

-Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 30 Νοεμβρίου

-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 2 Δεκεμβρίου

-Δυτικής Μακεδονίας: 4 Δεκεμβρίου

-Κεντρικής Μακεδονίας: 7 Δεκεμβρίου

-Θεσσαλίας: 9 Δεκεμβρίου

-Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 11 Δεκεμβρίου

-Αττικής: 14 Δεκεμβρίου

-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 16 Δεκεμβρίου

-Δυτικής Ελλάδας: 18 Δεκεμβρίου

-Πολυκατοικίες: 11 Ιανουαρίου 2021

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» επιχορηγεί τους ιδιοκτήτες κατοικιών για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων κ.λπ.) αλλά και δράσεις αυτονόμησης ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά συστήματα στη στέγη, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ κ.λπ.).

Τα κίνητρα

Τα κίνητρα του προγράμματος προς τους δικαιούχους αφορούν:

1. Επιχορήγηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων των επιλέξιμων ακινήτων σε ποσοστό έως 85% και 95% για τις λιγνιτικές περιοχές.

2. Δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου 100%, στη βάση σχετικού αιτήματος του ωφελουμένου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής.

Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης:

-Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.

-Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση.

-Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.

Check Also

Ν.4935/2022 (ΦΕΚ 103 Α’/26.05.2022) με τίτλο: «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις»

Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις. https://drive.google.com/file/d/1oycN9EaXs6AMtbS_LvPfQagmGJJVwpIT/view