Αρχική / Περιβάλλον / Από το 2024 θα απαγορεύεται στην Καλιφόρνια η πώληση χλοοκοπτικών και γεννητριών με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου

Από το 2024 θα απαγορεύεται στην Καλιφόρνια η πώληση χλοοκοπτικών και γεννητριών με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου

Στην πολιτεία της Καλιφόρνιας θα απαγορευτεί η πώληση ορισμένων συσκευών ή μηχανών που λειτουργούν με βενζίνη, συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για το κούρεμα και την φροντίδα του γκαζόν, των γεννητριών ή και ορισμένων πιεστικών πλυσίματος.

Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom υπέγραψε το περασμένο Σαββατοκύριακο μία νέα νομοθετική ρύθμιση που διατάσσει τις ρυθμιστικές αρχές να απαγορεύσουν την πώληση ορισμένων μικρών, εκτός δρόμου, κινητήρων.

Το Συμβούλιο Ατμοσφαιρικών Πόρων της Καλιφόρνιας (CARB) εργαζόταν ήδη για να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, ωστόσο με την υπογραφή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Gavin Newsom έδωσε ουσιαστικά στο συμβούλιο προθεσμία έως την 1η Ιουλίου του 2024 για την έγκριση και την εφαρμογή των κανονισμών. Οι κανονισμοί επίσης θα ισχύσουν για κινητήρες που κατασκευάστηκαν την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να προσφέρουν εκπτώσεις για να μειώσουν το κόστος αλλαγής εξοπλισμού, με τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό να προβλέπει 30 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των δαπανών.

Στόχος του νόμου είναι η μείωση των ρυπογόνων εκπομπών. Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, η Καλιφόρνια έχει εισάγει πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων στους συγκεκριμένους κινητήρες από το 1990 ωστόσο αν και οι εκπομπές μειώθηκαν από τα αυτοκίνητα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν συνέβη το ίδιο απαραίτητα και για τους μικρότερους κινητήρες εκτός δρόμου.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της πολιτείας, το επίπεδο ρύπανσης ενός φυσητήρα φύλλων που λειτουργεί με βενζίνη και χρησιμοποιείται για μία ώρα είναι όμοιο με εκείνο ενός αυτοκινήτου Toyota Camry του 2017 που καλύπτει απόσταση 1.770 χιλιομέτρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 16,7 εκατομμύρια μηχανήματα εκτός δρόμου με μικρούς κινητήρες στην Καλιφόρνια – τρία εκατομμύρια περίπου περισσότερα από τον αριθμό των επιβατικών αυτοκινήτων στην πολιτεία.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις εκπομπές ρύπων από κινητήρες που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο δίνοντας «μάχες» σε όλα τα μέτωπα. Πέρυσι, το Συμβούλιο Ατμοσφαιρικών Πόρων της Καλιφόρνια γνωστοποίησε σε εταιρείες και καταναλωτές έκανε γνωστό ότι όλοι οι κατασκευαστές φορτηγών και βαν ότι θα πρέπει να προσφέρουν ηλεκτρικές εκδόσεις των οχημάτων τους έως το 2045. Στην πολιτεία επίσης και από το 2035 και μετά θα απαγορεύεται η πώληση αυτοκινήτων και φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ένας ακόμη νόμος που σχετίζεται με τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και αφορά τα ελαφριά αυτόνομα οχήματα θα τεθεί σε ισχύ από το 2030.

Αν και στην αγορά υπάρχουν ήδη ηλεκτρικά πιεστικά πλυσίματος ή χλοοκοπτικές μηχανές, εντούτοις είναι δύσκολο να βρεθούν γεννήτριες με μηδενικούς ρύπους, με μερικούς κατασκευαστές να επιχειρούν να προσφέρουν μοντέλα που κινητήρες υδρογόνου.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …