Σάββατο , 7 Σεπτεμβρίου 2024
Αρχική / Περιβάλλον / Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία

Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία

Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20,75 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στην Ανταρκτική, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20 βαθμών, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ.

Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, γνωστό και με το όνομα Μαραμπίο, εξήγησε ο ίδιος. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο υψηλή θερμοκρασία στην Ανταρκτική», τόνισε ο Βραζιλιάνος ερευνητής.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά «δεν αποδεικνύουν κάτι σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή». «Απλώς είναι μια ένδειξη ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην περιοχή».

Το νησί Σέιμουρ, όπου βρίσκεται μια επιστημονική βάση της Αργεντινής, είναι ένα από τα νησιά που βρίσκεται στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 17,5 βαθμών είχε καταγραφεί στις 24 Μαρτίου 2015.

Έπειτα από μια δεκαετία με θερμοκρασίες ρεκόρ, η οποία ολοκληρώθηκε με το 2019 την δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, η δεκαετία του 2020 φαίνεται ότι συνεχίζει την ίδια τάση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν πιο ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, με θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από αυτή του Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος και την αμερικανική υπηρεσία NOAA.

H ΝΟΑΑ έδωσε μάλιστα χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της: η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ήταν αυξημένη κατά 1,14 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα και η πιο αυξημένη από το 1880 οπότε διατηρούνται αρχεία.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), όμως αποτελούν σημάδι της γενικότερης τάσης που επικρατεί στην ήπειρο και τα γύρω νησιά, όπου η θερμοκρασία έχει αυξηθεί περίπου 3 βαθμούς στην μετά τη βιομηχανική επανάσταση εποχή.

Οι επιστήμονες που συλλέγουν στοιχεία κάθε τρεις ημέρες περιγράφουν το φαινόμενο αυτό ως «απίστευτο και αφύσικο».

«Παρατηρούμε υπερθέρμανση σε πολλά σημεία, αλλά δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο» ανέφερε στον Guardian ο Κάρλος Σέφερ, ο οποίος εργάζεται σε ένα πρόγραμμα της βραζιλιάνικης κυβέρνησης που παρακολουθεί τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες του προγράμματος αυτού αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές επηρεάζονται από τις αλλαγές στα ρεύματα των ωκεανών και τις επιπτώσεις από το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Στην Ανταρκτική αποθηκεύεται το 70% του φρέσκου νερού παγκοσμίως με τη μορφή χιονιού και πάγου. Εάν λιώσουν αυτά τα επίπεδα της θάλασσας θα ανέβουν περίπου πενήντα με εξήντα μέτρα, αλλά αυτό θα χρειαστεί αρκετές γενιές.

Από την πλευρά τους επιστήμονες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι οι ωκεανοί θα είναι από 30 έως 110 εκατοστά πιο ψηλά στα τέλη του αιώνα, ανάλογα με τις ανθρώπινες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων.

Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στην ανατολική και κεντρική Ανταρκτική είναι σχετικά σταθερές, η ανησυχία αυξάνεται για τη Δυτική Ανταρκτική, όπου η υπερθέρμανση των ωκεανών απειλεί τα μεγάλα παγόβουνα Τουέιτς και Πάιν.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …