Αρχική / Περιβάλλον / Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 27% των εκπομπών βλαβερών αερίων παγκοσμίως – ΗΠΑ και Ινδία στην 2η και 3η θέση

Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 27% των εκπομπών βλαβερών αερίων παγκοσμίως – ΗΠΑ και Ινδία στην 2η και 3η θέση

Γνωρίζαμε ότι η Κίνα αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην μόλυνση του περιβάλλοντος και ειδικά στην εκπομπή βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα. Η τελευταία σχετική έρευνα που έγινε από τον οργανισμό Rhodium Group που ειδικεύεται σε μελέτες για ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα αποκαλύπτει τον κυρίαρχο ρόλο της Κίνας στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 2019 η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 27% των εκπομπών βλαβερών αερίων παγκοσμίως. Πρόκειται για «επίδοση» μεγαλύτερη από εκείνη όλων των ανεπτυγμένων χωρών μαζί. Οι ΗΠΑ παίρνουν το ασημένιο μετάλλιο στην μόλυνση της ατμόσφαιρας με ποσοστό 11% και το χάλκινο μετάλλιο «κερδίζει» η Ινδία με ποσοστό 6,6%.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τον σημαντικό περιορισμό των εκπομπών ρύπων που παράγουν δεν θα πετύχει καμία προσπάθεια περιορισμού ή ακόμη και αντιστροφής των κλιματικών αλλαγών.

Οι εκπομπές βλαβερών αερίων στην Κίνα, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με εκείνες που παρήγαγε η χώρα τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Εξαιτίας του τεράστιου πληθυσμού της τα ποσοστά εκπομπών ρύπων ανά κάτοικο είναι μικρότερα από εκείνα των ΗΠΑ αλλά και αυτά τα ποσοστά παρουσιάζουν εκθετική αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ασιατικός γίγαντας έχει δεσμευτεί για την απόκτηση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2060 αλλά χωρίς να έχει καθοριστεί κάποιος οδικός χάρτης για την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας αφού παρά τις διακηρύξεις του Πεκίνου η χώρα βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ενέργεια των ορυκτών καυσίμων. Στην Κίνα λειτουργούν αυτή την στιγμή 1,058 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με χρήση ορυκτών καυσίμων.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …