Αρχική / Περιβάλλον / Πέντε χωματερές λιγότερες, απομένουν ακόμη 52

Πέντε χωματερές λιγότερες, απομένουν ακόμη 52

Το κλείσιμο πέντε χωματερών σε νησιά, για τις οποίες καταβαλλόταν ευρωπρόστιμο 200.000 ευρώ το εξάμηνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Απομένουν ακόμα 52 χωματερές, εκ των οποίων οι 22 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι 16 σε νησιά του Αιγαίου, με το υπουργείο να τοποθετεί χρονικά το κλείσιμο και την αποκατάσταση των τελευταίων από αυτές το 2021. Σε κλείσιμο οδηγείται και ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε υπό τραγικές συνθήκες.

Οι παράνομες χωματερές που έκλεισαν το τελευταίο εξάμηνο βρίσκονταν στην Κέα, στη Σίκινο, στην Πάτμο, στην Κάσο και στην Κάρυστο. Τα απορρίμματα στις τέσσερις περιπτώσεις θα μεταφέρονται στον κοντινότερο ΧΥΤΑ, ενώ στην Πάτμο στη νέα τοπική υποδομή.

Με το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών, η Ελλάδα θα καταβάλλει 200.000 ευρώ λιγότερα ανά εξάμηνο. Ωστόσο για το σύνολο του 2019 θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 4,8 εκατ. ευρώ, καθώς ακόμα 52 χωματερές παραμένουν σε λειτουργία ή έκλεισαν και δεν έχουν αποκατασταθεί. Από αυτές, οι περισσότερες βρίσκονται στην Πελοπόννησο: τέσσερις στη Μεσσήνη, τρεις στην Τριφυλία, από δύο στην Οιχαλία, στην Κόρινθο, στη Γορτυνία, στην Τρίπολη, στην περιοχή Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και από μία σε Νότια Κυνουρία, Νεμέα, Βέλο – Βόχα, Ανατολική Μάνη και Κιάτο. Οι χωματερές αυτές θα κλείσουν στο σύνολό τους μόλις τεθούν σε λειτουργία οι νέες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν μέσω σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο η έναρξη των εργασιών δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί χρονικά, καθώς ανά διαστήματα ανακύπτουν νέα εμπόδια.
Δυσκολότερη είναι η περίπτωση των χωματερών σε νησιά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει εναλλακτική. Από αυτές, οι 10 βρίσκονται στις Κυκλάδες (δύο στη Μύκονο και από μία σε Σίφνο, Σέριφο, Ιο, Σαντορίνη, Μήλο, Τήνο, Πάρο, Φολέγανδρο), οι 3 στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Σύμη, Λέρος) και 3 στο Βόρειο Αιγαίο (Ικαρία). Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι χωματερές της Υδρας και των Κυθήρων (Περιφέρεια Αττικής), της Εύβοιας (τρεις στη Χαλκίδα) και των νησιών του Ιονίου (Παξοί, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).

Οι υπόλοιπες χωματερές είναι μοιρασμένες στην υπόλοιπη Ελλάδα: ακόμα δύο στην Αττική (Μαραθώνας και Μαρκόπουλο Μεσογαίας), δύο στην Κεντρική Μακεδονία (Σιθωνία, Αλεξάνδρεια), μία στη Δυτική Ελλάδα (Ανδραβίδα – Κυλλήνη) και μία στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (Αλεξανδρούπολη).

«Μέσα σε ένα εξάμηνο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 5 περιπτώσεις χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Για το τρέχον έτος, έχουμε δρομολογήσει να κλείσουν 15-17 παράνομες χωματερές, από τις συνολικά 52 στη χώρα. Δεν εφησυχάζουμε. Στόχος μας είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πρώτη φορά το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και σε για δεύτερη φορά το 2014, για 70 ενεργές και 223 κλειστές που δεν είχαν αποκατασταθεί. Από το 2014 έως σήμερα η Ελλάδα έχει συνολικά καταβάλει 58,88 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για τις χωματερές.

Τέλος, μια σημαντική εξέλιξη ήρθε χθες από την Αχαΐα. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Γραφάκος, ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας (εις βάρος του οποίου υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, λόγω της τραγικής του κατάστασης) δεν θα επεκταθεί αλλά θα κλείσει. Τα απορρίμματα του Αιγίου θα αποστέλλονται στην Άμφισσα, ενώ μελλοντικά η περιοχή θα εξυπηρετείται και από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί στην Πάτρα.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …