Αρχική / Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Πρόγραμμα αναβάθμισης του Υμηττού – Πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών

ΥΠΕΝ: Πρόγραμμα αναβάθμισης του Υμηττού – Πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών

Μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού θα υπογράψει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του. Αυτό εξήγγειλε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου «11 Δήμοι, μία Αποστολή: Η Αναγέννηση του Υμηττού μας» από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).  

Μέσω του μνημονίου συνεργασίας, το ΥΠΕΝ δηλώνει πως θα συμβάλλει:

 • Στη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών.
 • Στην εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του πιλοτικού δικτύου.
 • Στον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου.

ymittos-anaplasi.jpg

Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών:

 • Θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων.
 • Θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο.
 • Θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων.
 • Μακροπρόθεσμα, μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων, αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
ymittos-xartis-monopation.jpg

 

Αναφερόμενος στην επικείμενη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τον Υμηττό, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως ο Υμηττός είναι το βουνό γύρω από το οποίο ζει το 10% του ελληνικού πληθυσμού. «Είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Αττικής, που έχει αντέξει, παρά τη συνεχή ανάπτυξη γύρω του. Η δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του, να βελτιώσουμε την προσπελασιμότητά του, ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της επαφής με τη φύση, και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πόλο πρασίνου και αναψυχής για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι».

Τα οφέλη για την Αττική και τους πολίτες είναι πολλά, εξήγησε ο ΥΠΕΝ, καθώς, όπως είπε:

 • Αναδεικνύεται ο Υμηττός και η προστασία του φυσικού του περιβάλλοντός του ως αξία καθαυτή.
 • Διευκολύνεται η επισκεψιμότητά του, καθώς «θα έρθει» ο Υμηττός πιο κοντά στους κατοίκους των γύρω περιοχών και έτσι θα καταστεί πιο ανοικτός και φιλόξενος.
 • Δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των όμορων δήμων και όλης της Αττικής να περπατήσουν και να αθληθούν κοντά στη φύση.
 • Προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία κι ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.
 • Αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι όλα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο συνεργασίας, θα γίνουν με την απαραίτητη προσοχή, καθώς το ζητούμενο είναι να μη μετατραπεί ο Υμηττός σε αστικό πάρκο, γι’ αυτό και οδηγός δράσης του ΥΠΕΝ θα είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί από τον ΣΠΑΥ.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς που θα συνυπογράψουν με το ΥΠΕΝ το μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (Π.Ο.Υ.), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μαίναλον, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Δίκτυο CIVINET και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Check Also

Τέλος ανακύκλωσης: Επιβολή από 1η Ιουνίου στις πλαστικές συσκευασίες

Μία ακόμα επιβάρυνση στα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) έρχεται για τους …