Αρχική / Τεχνολογία / Αυξημένες επιδοτήσεις στο 20% για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Αυξημένες επιδοτήσεις στο 20% για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Την αύξηση του ποσοστού επιδότησης στο 20% για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με τιμή έως 30.000 ευρώ, με παράλληλη αύξηση του «πλαφόν» του ποσού επιδότησης στα 6.000 ευρώ, καθώς και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για ηλεκτρικά δίκυκλα εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επιδότηση της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, προβλεπόταν αρχικά επιδότηση σε ποσοστό 15% με πλαφόν τα 5.500 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα η τιμή των οποίων ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ποσοστό επιδότησης παραμένει μεν 15%, ωστόσο θα υπάρξει βελτίωση στο πλαφόν που θα οριοθετηθεί στα 6.000 ευρώ, έναντι 5.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα τεθεί κάποιο ανώτατο όριο τιμής, πάνω από το οποίο δεν θα είναι δυνατόν να επωφεληθεί κανείς από την παραπάνω επιδότηση των 6.000 ευρώ, αγοράζοντας ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Πρόβλεψη για ΑμεΑ, πολύτεκνους και ιδιοκτήτες ταξί

Επίσης,  στην περίπτωση  Α.μ.ε.Α. και πολυτέκνων οι παραπάνω επιδοτήσεις-κίνητρα προσαυξάνονται κατά 1.000 ευρώ.

Εξίσου βελτιωμένη στο νομοσχέδιο που αφορά την ηλεκτροκίνηση είναι η πρόβλεψη και για τους ιδιοκτήτες ταξί, καθώς η νέα εκδοχή προβλέπει επιδότηση αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτροκίνητων ταξί 25% με πλαφόν τα 10.000 ευρώ έναντι πλαφόν 8.000 ευρώ βάσει των όσων είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Αντιστοίχως για την αγορά ή μίσθωση υβριδικών ταξί το πλαφόν της επιδότησης έχει αυξηθεί σε 8.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινωθεί εξαρχής προβλέπεται ποσοστό επιδότησης 40% το οποίο, όπως επισημαίνεται είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, με οροφή τα 800 ευρώ. Αντιστοίχως, επιδότηση 20% θα ισχύσει και για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών σκούτερ με πλαφόν επίσης τα 800 ευρώ.

Παράλληλα με τα κίνητρα υπό την μορφή επιδοτήσεων θα υπάρξουν και φορολογικά κίνητρα καθώς η δαπάνη αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων, τετράτροχων ή δικύκλων θα εκπίπτει προσαυξημένη κατά 50% στην ηπειρωτική χώρα και κατά 70% στα νησιά ενώ η αρχική αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος θα εξαιρείται από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου περιβάλλοντος τα παραπάνω κίνητρα μπορεί να αποφέρει μείωση στην τιμή αγοράς ενός ηλεκτρικού ΙΧ έως και 35%.

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …