Αρχική / Τεχνολογία / Γερμανία: Ξεκίνησαν οι δοκιμές των εναέριων καλωδίων ρεύματος για φορτηγά

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι δοκιμές των εναέριων καλωδίων ρεύματος για φορτηγά

Η τεχνολογία που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης των φορτηγών για μεγάλες αποστάσεις, η εναέρια καλωδίωση παροχής ρεύματος εν κινήσει, δοκιμάζεται ήδη στην Autobahn του Lubeck.

Οι τεράστιες απαιτήσεις ενέργειας που έχει -ειδικά με βαρύ φορτίο- ένα μεγάλο φορτηγό, και η αντίστοιχα υπερβολικά χρονοβόρα φόρτιση των μπαταριών του, καθιστούν απαγορευτική την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

2021-eHighway-3.jpg?itok=2dY4-d7F

Έτσι, όσο προηγμένα και να είναι τα νέα ηλεκτρικά φορτηγά εταιρειών όπως η Mercedes και η Volvo, προς το παρόν μπορούν να καλύψουν μόνο τις λεγόμενες μεταφορές «τελικού προορισμού», δηλαδή από το σημείο παραλαβής μέχρι το τελικό σημείο παράδοσης, και όχι μεγαλύτερα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

Η εναέρια καλωδίωση παροχής ρεύματος δεν είναι καινούρια – χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε τρένα και μέσα μεταφοράς όλο τον κόσμο, και φυσικά στα τρόλεϊ της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία αναδύεται και πάλι για να λύσει το πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων για ηλεκτρικά φορτηγά.

2021-eHighway-Lubeck-2.jpg?itok=kZIR974S

Παίρνοντας ενέργεια από το δίκτυο μέσω ενός βραχίονα στην οροφή του τράκτορα που θα κυλά σε μόνιμη επαφή με τα καλώδια, τα φορτηγά θα έχουν τη δυνατότητα απεριόριστων χιλιομέτρων όταν αναπτυχθεί το δίκτυο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, για τις παραδόσεις «τελικού προορισμού», σε δρόμους που δεν θα υπάρχουν τα εναέρια καλώδια, όπως και όταν παραστεί η ανάγκη μιας προσπέρασης στον αυτοκινητόδρομο, τα φορτηγά θα κινούνται από τα αυτόνομα συστήματα κίνησής τους – είτε πρόκειται για κινητήρα diesel, είτε για τον ηλεκτροκινητήρα.

Στη Γερμανία οι δοκιμές του συστήματος, στον αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη Lubeck, έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, και θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα ακόμη. Ο Jan Bahcmann, επικεφαλής του προγράμματος eHighway Lubeck, υποστηρίζει ότι στόχος είναι να καλυφθεί με καλώδια ρεύματος το ένα τρίτο των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων – γεγονός που θα μειώσει την εκπομπή ρύπων των φορτηγών κατά δύο τρίτα.

germany-ehighway-ogi.jpg?itok=DbVwWK_2

Πρόκειται για ένα έργο αρκετά υψηλού προϋπολογισμού, συνεπώς δεν αποκλείεται για την απόσβεσή του να κληθούν οι οδηγοί των φορτηγών να πληρώνουν και ένα πάγιο τέλος για τη χρήση του συστήματος – ενώ, παράλληλα, η τιμή του ρεύματος θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να έχει οικονομικό όφελος η χρήση του δικτύου.

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …