Αρχική / Τεχνολογία / Η Google AI έχει αναλάβει τον έλεγχο των Loon μπαλονιών Internet

Η Google AI έχει αναλάβει τον έλεγχο των Loon μπαλονιών Internet

Το ενισχυμένο μοντέλο εκμάθησης ΑΙ ελέγχει τα μπαλόνια πολύ πιο αποτελεσματικά.

Την αλλαγή συστήματος πλοήγησης έκανε η Alphabet στα Loon μπαλόνια της που εκπέμπουν internet, καθώς πλέον αξιοποιεί τη τεχνητή νοημοσύνη (AI) που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Google AI και όχι στους χειροποίητους αλγόριθμους που είχαν γραφτεί.

Ένα ενισχυμένο σύστημα εκμάθησης είναι υπεύθυνο για την πλοήγηση του μπαλονιών πάνω από την Κένυα, όπου τα Loon μπαλόνια ενεργοποίησαν την πρώτη τους εμπορική λειτουργία. Η εταιρεία σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά όπου ένα τέτοιο σύστημα εκμάθησης χρησιμοποιείται σε ένα αεροδιαστημικό σύστημα. τονίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι πολύ ενδιαφέρον διότι το σύστημα ελέγχου μπορεί να εφαρμοστεί σε πραγματικές συνθήκες. Παλαιότερα, η AI βρήκε τρόπο να νικήσει τους καλύτερος παίκτες των DOTA 2 και CSGO.

Η AI του Loon είναι σε θέση να βρει την βέλτιστη διαδρομή σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο σύστημα πλοήγησης, ενώ παράλληλα είναι πιο οικονομικό στην κατανάλωση ενέργειας. Πλέον τα μπαλόνια κάνουν την ίδια ή και μεγαλύτερη απόσταση, με την ίδια ισχύ. Οπότε είναι πολύ πιθανό να δούμε το ρεκόρ λειτουργίας 312 ημερών να ξεπεραστεί.
Για να “εκπαιδευτεί” η AI, Loon και Google χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις δοκιμής και σφάλματος (trial and error) πριν ξεκινήσουν οι πραγματικές δοκιμασίες στο Περού. Η ομάδα σύγκρινε τις ικανότητες με ένα χειροποίητο σύστημα ονόματος StationSeeker, σε μια διαδρομή διαρκείας 39 ημερών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η AI ήταν σε θέση να κρατήσει τα μπαλόνια στην προσδιορισμένη περιοχή για μεγαλύτερη διάρκεια και με μικρότερη κατανάλωση, πολύ σημαντικό καθώς έτσι θα παρέχει σταθερή κάλυψη internet. To StationSeeker από την άλλη είχε την τάση να πηγαίνει ευθεία, προσπερνώντας τον στόχο του και αναγκαζόταν να επιστρέψει. Τέλος, το σύστημα της AI είχε στόχο να παραμένει στο σημείο που έπρεπε όσο πιο παθητικά γίνεται για μεγαλύτερη εξοικονόμηση, ενώ έκανε ελιγμούς που η ομάδα του Loon δεν είχε ξαναδεί.

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …