Αρχική / Τεχνολογία / Όλη η Ελλάδα είναι πλέον online: 6,5 εκατ. είναι digital citizens

Όλη η Ελλάδα είναι πλέον online: 6,5 εκατ. είναι digital citizens

Ένας πρωτοφανές ορόσημο κατακτά η Ελλάδα τη “χρονιά της πανδημίας”, καθώς πλέον όλη η χώρα είναι online. Σήμερα, όλοι (96%) οι Έλληνες, 16-64 χρόνων, είναι χρήστες internet, με το κοινό των “digital citizens” να ξεπερνά τα 6.500.000.

Οι “Digital Citizens” φτάνουν πλέον τα 6,5 εκατ. – Σχεδόν όλοι (91%) οι Έλληνες συνδέονται στο Διαδίκτυο από το κινητόΕπίσης, σχεδόν όλοι (91%) συνδέονται στο Διαδίκτυο από το κινητό, έχοντας κυριολεκτικά τα πάντα στο χέρι: επικοινωνία, ενημέρωση, διασκέδαση, κοινωνικοποίηση, ψώνια, επάγγελμα. Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί την πρώτη σε προτίμηση συσκευή (91%) για τη σύνδεση στο Internet. Ακολουθεί με διαφορά (56%) το laptop, έπεται ο σταθερός υπολογιστής (49%), το tablet (27%) και οι “έξυπνες” τηλεοράσεις (21%).

Μάλιστα, το 2ο εξάμηνο του 2020, μεσούσης της πανδημίας, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις συσκευές πρόσβασης στο Διαδίκτυο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση ήταν της τάξης του 5% για το κινητό τηλέφωνο, ενώ κατά 21% αυξήθηκε η χρήση των laptops ως μέσο σύνδεσης στο Internet και κατά 4% των tablets.

Αξιοσημείωτη άνοδο έχουν και τα desktop (42%), καθώς αυξάνεται η εξ αποστάσεως εργασία, αλλά και η τηλε-εκπαίδευση των παιδιών. Εντυπωσιακή άνοδο κατά 29% σημειώθηκε στη χρήση των smart tv ως μέσο σύνδεσης στο Internet.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της Focus Bari, η οποία απεικονίζει το πώς εκτοξεύθηκε η σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία μέσα σε λίγους μήνες, τη “χρονιά της πανδημίας”.

focus11.png

focus22.png

Συνωστισμός στα social media

Στο μεταξύ, οκτώ στους δέκα Έλληνες “υπάρχουν”, εκφράζονται και αλληλοεπιδρούν μέσω των social media, καθώς οι 4 στους 5 (81%) είναι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται κατά 70% η αναλογία που δηλώνει ότι αφιερώνει στα social (συνειδητά τουλάχιστον) πάνω από μια ώρα κάθε μέρα. Ειδικότερα, περισσότερο από μία ώρα την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα αφιερώνουν πάνω από δύο στους πέντε Έλληνες (44%)

focus33.png

focus4.png

Online αγορές

Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο της πανδημίας εκτοξεύθηκαν στην Ελλάδα οι online αγορές. Πλέον, επτά στους δέκα Έλληνες κάνουν πλέον σήμερα αγορές online, καθώς το τελευταίο εξάμηνο, το 68% του ελληνικού κοινού έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία ηλεκτρονική αγορά.

Ο δείκτης αυτός έχει 9 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση μέσα σε ένα χρόνο, τον χρόνο της πανδημίας. Σε σχέση δε με έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 15%.

focus5.png

Ψηφιακοί χρήστες από κούνια

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι ότι πλέον – και – οι Έλληνες γίνονται ψηφιακοί πολίτες από …κούνια. Σχεδόν όλα τα παιδάκια 5-12 χρόνων είναι επίσης “digital citizens”.

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά (18%), ηλικίας 5 έως 12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο. Η κατοχή κινητού στο παιδικό κοινό είναι ανοδική (8%), συγκρίνοντας το 4ο τρίμηνο του 2020 με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Έντονη είναι η παρουσία των παιδιών στο Διαδίκτυο, αφού σχεδόν εννιά στα δέκα παιδιά (85%) είναι χρήστες Internet. Μάλιστα, η διείσδυση της χρήσης του Διαδικτύου είναι αυξημένη κατά 7% από το 4ο τρίμηνο του 2019 έως το τέλος του 2020.

focus6.png

focus7.png

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …