Αρχική / Έργα/Υποδομές / Έτσι θα είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό

Έτσι θα είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό

Σχεδόν 190 στρέμματα θα καταλαμβάνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό στις οποίες θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ξενώνες διαμονής αθλητών (272 κλίνες), κέντρο κολύμβησης με τρεις πισίνες (η μία με κερκίδες χωρητικότητας 1000 θέσεων), κλειστό προπονητήριο ενόργανης & ρυθμικής γυμναστικής, εγκαταστάσεις στίβου (ανοιχτός στίβος, ανοιχτό πεδίο ρίψεων, κλειστό προπονήτριά στίβου και κτήριο κερκίδων στίβου). Περιλαμβάνονται, επίσης, εγκαταστάσεις επαγγελματικού ποδοσφαίρου με κτήριο αποδυτηρίων και διοίκησης ποδοσφαίρου καθώς και τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, Ακαδημία ποδοσφαίρου με ένα επιπλέον γήπεδο καθώς και ένα κεντρικό κτήριο διοίκησης και υποστηρικτικών λειτουργιών.

Ο σχεδιασμός της Lamda Development προβλέπει υποδομές για Ακαδημία καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει κλειστή αρένα για τέλεση & αγώνων και επιπλέον 6 κλειστά προπονητήρια, Ακαδημία αντισφαίρισης (τένις) η οποία θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 20 γήπεδα που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ένα κεντρικό κτήριο διοίκησης και υποστηρικτικών λειτουργιών, τέσσερα υπαίθρια γήπεδα beach volley και κτήριο διοίκησης / βοηθητικών χώρων, τρία υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ένα υπαίθριο γήπεδο αντισφαίρισης στην περιοχή Κανόε – Καγιάκ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ1-910x521.jpg

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, το κολυμβητικό κέντρο χωροθετείται στο βόρειο άκρο των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ νοτιότερα χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις του στίβου. Το κλειστό συγκρότημα ενόργανης & ρυθμικής γυμναστικής (σε συνδυασμό με Ακαδημία ενόργανης γυμναστικής) και τα προπονητήρια άρσης βαρών, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, πάλης, πυγμαχίας, Judo & ξιφασκίας συνθέτουν το λεγόμενο και «Πολλαπλό Προπονητήριο». Το συγκρότημα αυτό χωροθετείται στην ανατολική πλευρά της τριγωνικής Ολυμπιακής Πλατείας, κάτω από ένα είδος ανάλαφρου θόλου που συντίθεται από ειδική μεταλλική επικάλυψη σε συνδυασμό με συμπλέγματα πολύχρωμων κύκλων, που θυμίζουν το σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το σήμα της πάλαι ποτέ κραταιάς «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Στην ανατολική πλευρά χωροθετείται η Ακαδημία καλαθοσφαίρισης, ενώ κατά μήκος του κεντρικού πεζοδρόμου χωροθετούνται τρία γήπεδα επαγγελματικού ποδοσφαίρου που θα χρησιμοποιούνται για προπονήσεις ομάδων, σε συνδυασμό με το κτήριο της διοίκησης. Στην ίδια ενότητα χωροθετείται επίσης, η Ακαδημία ποδοσφαίρου.

Ειδικά για τους ξενώνες «προβλέπεται η κατασκευή κτηριακού διώροφου συγκροτήματος διαμονής αθλητών με δύο επίπεδα υπόγειου χώρου στάθμευσης. Ο χαρακτήρας του συγκροτήματος είναι στέγασης & φιλοξενίας αθλητικών ομάδων (διημέρευσης και διανυκτέρευσης) για σύντομο χρονικό διάστημα, με τις ανάλογες υποστηρικτικές παροχές υπηρεσιών. Συνοπτικά προβλέπονται υπηρεσίες καθαριότητας, διατροφής, αναψυχής & φυσιοθεραπείας. Το κτηριολογικό πρόγραμμα της μελέτης έχει συνταχθεί βάσει των προδιαγραφών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Το συγκρότημα είναι συνολικά 272 κλινών (121 κλειδιών) και οι μονάδες φιλοξενίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, δίκλινων των 25 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), και τετράκλινων των 50 τ.μ. και των 70 τ.μ. Θα κατασκευαστούν 106 δωμάτια μεικτής επιφανείας 25,15 τ.μ., 13 σουίτες μεικτής επιφανείας 70,31 τ.μ. δύο δωμάτια τετράκλινα μεικτής επιφανείας 50,82 τ.μ.

Για το κολυμβητικό συγκρότημα επισημαίνεται πως «ο χαρακτήρας του συγκροτήματος είναι προπονητικός αλλά προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας αγώνων. Το κτηριολογικό πρόγραμμα της μελέτης έχει συνταχθεί βάσει των προδιαγραφών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού». Το ίδιο ισχύει και για την εγκατάσταση στίβου που συμπληρώνεται από το ανοικτό προπονητήριο ρίψεων (Πεδίο Ρίψεων) και το κλειστό προπονητήριο στίβου.

Τα στοιχεία αειφορίας

Στη μελέτη επισημαίνεται πως κατά τον σχεδιασμό του έργου υιοθετήθηκαν στοιχεία αειφορίας. Έτσι, «με βάση το νέο σχεδιασμό του συγκροτήματος και τις χωροταξικές διαφοροποιήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθεί η συνύπαρξη και των νέων εγκαταστάσεων, έχει γίνει η καλύτερη δυνατή χωροθέτηση τόσο ως προς τις απαιτήσεις των ανοιχτών προπονητικών/αγωνιστικών αθλητικών χώρων, όσο και ως προς τον απαιτούμενο από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, προσανατολισμό των κτηρίων».

Σε όλες τις κτηριακές ενότητες «προσδίδονται χαρακτηριστικά αειφορίας τα οποία όχι μόνο θα αναδεικνύουν τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού αλλά και θα προσδίδουν στο βαθμό του δυνατού καινοτόμα στοιχεία που αφορούν στη βέλτιστη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την απομείωση του περιβαλλοντικού, ανθρακικού και υδατικού αποτυπώματος του συγκροτήματος». Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αποτελεί καθοριστική παράμετρο για την επίτευξη ευνοϊκού μικροκλίματος εντός και στον περίγυρο του έργου. Προβλέπεται η κατά το δυνατόν αποφυγή υλοποίησης ασφαλτοστρωμένων επιφανειών με μεγιστοποίηση της δημιουργίας σκληρών επιφανειών διαστρωμένων με γαιώδη υλικά.

Ως προς την ενεργειακή απόδοση του αθλητικού πόλου προβλέπεται πως «στο δώμα κάθε κτηρίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά panels. Ο ακριβής αριθμός καθώς κι ο τύπος των φωτοβολταϊκών στοιχείων θα καθοριστεί από την ενεργειακή μελέτη, η οποία θα γίνει στο στάδιο της οριστικής μελέτης. Σημειώνεται ότι, όλα τα κτήρια θα είναι ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α. Στο μοναδικό κτήριο που δεν θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στην οροφή του, είναι το Πολλαπλό Προπονητήριο».

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …