Αρχική / Έργα/Υποδομές / Σε ανοδική τροχιά ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη

Σε ανοδική τροχιά ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη

Παίρνει μπροστά ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 13,6% σε ευρωζώνη και κατά 11.6% σε ΕΕ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστική Υπηρεσίας (Eurostat)

Σε μηνιαία βάση η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο αυξήθηκε κατά 0,9% στην ευρωζώνη τον Μάιο του τρέχοντος έτους έναντι του Απριλίου ενώ για την Ε.Ε η αύξηση έφθασε το 0,7%.

Αναλυτικότερα στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2021, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, οι κατασκευές κτιρίων αυξήθηκαν κατά 1,2% ενώ οι κατασκευές σε έργα υποδομής μειώθηκαν κατά 0,3%.

Στην ΕΕ, οι κατασκευές κτιρίων αυξήθηκαν κατά 0,9% ενώ τα έργα υποδομής μειώθηκαν κατά 0,1%.
 
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στην παραγωγή στον τομέα των κατασκευών σημειώθηκαν στη Γαλλία (+ 5,4%), στην Πολωνία (+ 3,8%) και στην Τσεχία (+ 3,0%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (7,5%), στη Ρουμανία (-5,8%) και στη Βουλγαρία (-2,4%).
 
Ετήσια σύγκριση ανά κατασκευαστικό τομέα και ανά κράτος μέλος
 
Στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2021, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, οι κατασκευές κτιρίων αυξήθηκαν κατά 15,0% και οι κατασκευές σε έργα υποδομής κατά 7,2%.
 
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στην παραγωγή στις κατασκευές στη Γαλλία (+ 23,9%), στην Αυστρία (+ 21,0%) και στην Ουγγαρία (+ 18,7%). Μειώσεις σημειώθηκαν στη Σουηδία (-5,2%) και στη Σλοβενία (-2,6%)
 
 Στην Ελλάδα εξακολουθεί η πτωτική πορεία με τις κατασκευές να σημειώνουν σημαντική πτώση το 2ο τρίμηνο του 20 στα -13,1% η οποία αυξήθηκε σε 10,6% το 3ο τρίμηνο του 20 με την άρση των περιοριστικών μέτρων ενώ μειώθηκε στο 2% το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς Η πτώση συνεχίστηκε και στην αρχή του 21 με -3,9%

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …