Αρχική / Έργα/Υποδομές / Τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Θριάσιο ΙΙ

Τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Θριάσιο ΙΙ

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε το έργο της διαχείρισης, αξιοποίησης και εμπορικής εκμετάλλευσης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο, κατά τη σημερινή, πρώτη φάση, του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, η παραχώρηση του ακινήτου εμβαδού 1.650 στρεμμάτων- έργο γνωστό ως Θριάσιο ΙΙ, καθώς η όμορη έκταση 600 στρεμμάτων έχει παραχωρηθεί στο σχήμα ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ-Goldair Cargo- προσέλκυσε σημαντικούς παίκτες της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδήλωσαν:

– η κοινοπραξία με μέλη την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Sarmed που δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics,

-η Goldair, που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων 240.000 τ.μ. στην έκταση των 600 στρεμ., 

– η κινεζικών συμφερόντων Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD (PEARL), που παρέχει υπηρεσίες διαμεταφοράς εμπορευμάτων, σιδηροδρομικής διαμεταφοράς και Logistics μέσω του Πειραιά και άλλων λιμανιών και 

– η Damco του ομίλου Κοπελούζου

Crash test

Ωστόσο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν αποτελεί παρά crash test για το Θριάσιο ΙΙ, καθώς η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί κατά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου, βάσει της δεσμευτικής για το ελληνικό Δημόσιο προθεσμίας της Κομισιόν ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων 235 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου όμως, ότι, εκ των πραγμάτων, ο διαγωνισμός είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η διεξαγωγή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία άτυπη παράταση της δεσμευτικής ημερομηνίας. Εξάλλου, “η κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, θα έπρεπε, έως τα τέλη Μαρτίου, να έχει ολοκληρωθεί, αλλά ακόμη οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει” σημειώνουν.

Πάντως, για το Θριάσιο ΙΙ φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, επειδή είναι, σχεδόν, με το “κλειδί στο χέρι”, διαθέτοντας τις αποθήκες Κ1 και Κ2 (συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ.) και ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν, υλοποιώντας χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφεία, επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους αποθήκευσης, αλλά και την προμήθεια των γερανογέφυρων κτλ. Η αρχική επένδυση για το Θριάσιο ΙΙ τοποθετείται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΟΣΕ έχει την αποκλειστική διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του ΕΣΣΣΔΙ, καθώς και όλων των κτισμάτων που βρίσκονται επί του ακινήτου ιδιοκτησίας του στο Θριάσιο Πεδίο.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

dimitris.delevegos@capital.gr

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …