Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Στο σχήμα Snam Enagas Fluxys το 66% του ΔΕΣΦΑ

Στο σχήμα Snam Enagas Fluxys το 66% του ΔΕΣΦΑ

Αποσφραγίστηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι φάκελοι με τις βελτιωμένες οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του ΔΕΣΦΑ.
 
Τις προσφορές υπέβαλαν τα εξής δύο επενδυτικά σχήματα:
 
  • Κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagas Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. (Oι εταιρείες κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΤΑΡ)
  • Κοινοπραξία των εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD),

Την υψηλότερη προσφορά υπέβαλε η κοινοπραξία Snam S.p.A., Enagas Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στο ποσό των 535 εκατ.ευρώ. Aπό το ΤΑΙΠΕΔ τής ζητήθηκε να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, καθώς και από τα αρμόδια όργανα των ΕΛΠΕ. 

Υπενθυμίζεται οτι πωλητές των μετοχών είναι το ΤΑΙΠΕΔ (31%) και τα ΕΛΠΕ (35%).

Γ. Σταθάκης: Τι προβλέπει η συμφωνία της πώλησης του ΔΕΣΦΑ

Αναμένουμε, τις επόμενες ώρες, την κατάθεση του τελικού τιμήματος και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού, δήλωσε απόψε αναφερόμενος στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός τονίζει ακόμη ότι η Συμφωνία Μετόχων την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση, είναι σαφώς βελτιωμένη για τα συμφέροντα του Δημοσίου καθώς, όπως αναφέρει, προβλέπει ότι:

  • Το Δημόσιο θα ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος (όπως προέβλεπε η προηγούμενη Συμφωνία)
  • Το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας
  • Ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ.
  • Ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …