Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / ΥΠΕΝ: Μηχανισμός με κίνητρα για διμερή συμβόλαια ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος βιομηχανιών και επιχειρήσεων

ΥΠΕΝ: Μηχανισμός με κίνητρα για διμερή συμβόλαια ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος βιομηχανιών και επιχειρήσεων

Το ΥΠΕΝ δίνει πλέον ανανεωμένη έμφαση στα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών πράσινης ενέργειας και ενεργοβόρων βιομηχανιών και επιχειρήσεων προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό τους κόστος και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές με ταυτόχρονη επίτευξη των στόχων σε ότι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση των ρύπων.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ που συνομίλησαν σήμερα με δημοσιογράφους, το υπουργείο σχεδιάζει μια επιτάχυνση των διμερών συμβολαίων μέσω μηχανισμού με συγκεκριμένα κίνητρα στο επόμενο διάστημα, στα πλαίσια και της ευρύτερης προσοχής που δίνει η κυβέρνηση στην αναστήλωση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής με τα διμερή συμβόλαια βρίσκονται τόσο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όσο και η μεταποίηση, ο τουρισμός, ακόμα και η εστίαση, δηλαδή τομείς όπου το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό και ξεπερνά το 20% του συνολικού κόστους παραγωγής ή το 20% του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ο στόχος για τα PPA είναι να υπογραφεί το πρώτο μέσα στο τρέχον έτος και εν συνεχεία το 2022 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή τους.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΕΝ, έχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά στο εν λόγω θέμα και ο μηχανισμός που θα δημιουργηθεί θα είναι διαφανής και πλήρως συμβατός με τις επιταγές της Ε.Ε. όπως αυτές έχουν αποκρυσταλλωθεί στις σχετικές οδηγίες.

Από εκεί και πέρα, ευρύτερη στόχευση εν τέλει είναι οι τιμές ηλεκτρισμού των παραπάνω κλάδων να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ώστε να δοθεί τέλος στο ακριβότερο βιομηχανικό ρεύμα που πληρώνουν στη χώρα μας σήμερα.

Για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της βιομηχανίας για τα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης, το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι αποτελεί ένα διμερές θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο, παρότι στόχος του είναι να ενισχύσει την παραγωγική βάση της χώρας. 

Έξι συν μία προτεραιότητες

Για το επόμενο διάστημα η ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνει έξι προτεραιότητες. Ειδικότερα:

Πρώτον η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, τόσο της διανομής όσο και της μεταφοράς. Για τη διανομή μελετώνται παρεμβάσεις για περισσότερη ευελιξία στο διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τη γρηγορότερη αναβάθμιση του δικτύου. Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ προωθείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς τόσο για την υποδοχή περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυο όσο και στον άξονα της ταχείας διασύνδεσης του ελληνικού συστήματος με γειτονικές χώρες.

Δεύτερον, η σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος, που μεταφράζεται σε ταχεία εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για ΑΠΕ

Τρίτον η θωράκιση του συστήματος με μονάδες βάσης, ανάγκη που θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από μονάδες φυσικού αερίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση υποδομών ασφάλειας και επάρκειας για φυσικό αέριο, τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή όσο και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για έργα όπως το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, διεθνή έργα αναβάθμισης και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας

Τέταρτον η στρατηγική για διμερή συμβόλαια παραγωγών από ΑΠΕ και καταναλωτών.

Πέμπτον αντίστοιχος μηχανισμός διμερών συμβολαίων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών 

Έκτη προτεραιότητα αποτελεί η ενεργειακή αποδοτικότητα, στην οποία εντάσσεται και το εξοικονομώ. Ετοιμάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα. Με την εισαγωγή κριτηρίων για την αξιολόγηση της υπαγωγής στο πρόγραμμα, όπως οι βαθμοί βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, οι βαθμοημέρες (πόσες ημέρες έχει κρύο ή ζέστη σε μία περιοχή) και τα εισοδηματικά κριτήρια των ωφελουμένων

Εκτός από τις έξι προτεραιότητες, το ΥΠΕΝ στο κομμάτι της γεωπολιτικής διάστασης της ενέργειας θα συνεχίσει την πολιτική που ξεκίνησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, με έμφαση στον αγωγό East Med, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο EastMed Gas Forum  αλλά και την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων. 

Για το target model το ΥΠΕΝ θεωρεί αναμενόμενο να υπάρξουν “παιδικές ασθένειες” που εντοπίστηκαν και σε άλλες αγορές όταν ξεκίνησε το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ενώ για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ το ΥΠΕΝ θα ξεκινήσει να αξιολογεί ξανά και να εξετάζει τις παραδοχές των μελετών που έχουν γίνει και δείχνουν ότι ο λογαριασμός είναι πλεονασματικός. 

Τέλος για τις αποκρατικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της Λάρκο, αυτές προχωρούν κανονικά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες δυσκολίας εξαιτίας της πανδημίας.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …