Αρχική / Επικαιρότητα / Περισσότεροι έλεγχοι και καλύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ μέσω δορυφορικής παρακολούθησης

Περισσότεροι έλεγχοι και καλύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ μέσω δορυφορικής παρακολούθησης

Τη δυνατότητα ελέγχου περισσότερων αγροτών που λαμβάνουν ενισχύσεις μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ε.Ε., θα έχουν οι οργανισμοί πληρωμών μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών στο άμεσο μέλλον .

Σήμερα, οι οργανισμοί των κρατών μελών που καταβάλλουν γεωργικές ενισχύσεις της ΕΕ, όπως πχ. ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πραγματοποιούν ελέγχους σε περίπου 5% των δικαιούχων για τις ενισχύσεις βάσει της έκτασης.

Με την πάροδο των χρόνων, οι επιτόπιες επιθεωρήσεις έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ελέγχους τηλεανίχνευσης. Ωστόσο, αυτοί οι απομακρυσμένοι έλεγχοι απαιτούν ακόμη σημαντική ανθρώπινη παρέμβαση για την ερμηνεία των δορυφορικών εικόνων.

Από τον Μάρτιο του 2017, το δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus Sentinel της ΕΕ παρέχει πλέον δωρεάν εικόνες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες είναι σημαντικά βελτιωμένες όσον αφορά τη χωρική ανάλυση, τη συχνότητα και τη μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα.

Περισσότεροι και ουσιαστικότεροι έλεγχοι, μείωση του κόστους αλλά και καλύτερα αποτελέσματα στην εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα της χρήσης νέων τεχνολογιών στην εφαρμογή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε κάποια κράτη μέλη και αναμένεται να γενικευτούν μετά το 2020.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …