Αρχική / Επικαιρότητα / Σχέδιο νόμου με αλλαγές στον Ν.4495/17, σε δικαιολογητικά αδειών δόμησης, παράταση για κατεδαφίσεις κ.α.

Σχέδιο νόμου με αλλαγές στον Ν.4495/17, σε δικαιολογητικά αδειών δόμησης, παράταση για κατεδαφίσεις κ.α.

Στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο “Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις”, έχουν προστεθεί σημαντικές αλλαγές που αφορούν στον ν.4495/2017 για την αυθαίρετη δόμηση, με αλλαγές-προσθήκες στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την προέγκριση και την έκδοση οικοδομικής άδειας, τις ρυθμίσεις υπαγωγής στο νόμο για τα αυθαίρετα, τις κατεδαφίσεις κλπ.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων εισάγονται οι εξής αλλαγές:

  • Προστίθεται στα δικαιολογητικά για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας και η τεχνική έκθεση που να περιγράφει με ακρίβεια το έργο, τα μεγέθη και τις χρήσεις, με σκοπό την πληρέστερη εξέταση της αίτησης για χορήγηση της προέγκρισης.
  • Προστίθεται στα συνυποβαλλόμενα έγγραφα για την έκδοση οικοδομικής άδειας κατηγορίας 3, υπεύθυνη δήλωση του μελετητή μηχανικού κατά το άρθρο 8 του μ.1599/1986, ως συνοδευτικό έγγραφο της βεβαίωσης όρων δόμησης και απαιτούμενων εγκρίσεων που αναφέρονται στο αντίστοιχο άρθρο. Με τον τρόπο αυτό ο μελετητής μηχανικός βεβαιώνει τη μη μεταβολή των όρων και προυποθέσεων δόμησης στην περιοχή του ακινήτου για το οποίο εκδόθηκε η έγγραφη βεβαίωση, από το χρόνο έκδοσής της έως και την υποβολή της.
  • Προστίθενται στα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας κατεδάφισης, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματολογικο φύλλο και απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος για κάθε κατεδαφιζόμενο ακίνητο, με σκοπό την πληρέστερη εξέταση του σχετικού φακέλου για τη χορήγηση άδειας κατεδάφισης.
  • Εισάγεται ρύθμιση για την υπαγωγή στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αυθαίρετα που βρίσκονται μεταξύ της οριογραμμής και της οικοδομικής γραμμής. Περαιτέρω, εισάγεται ρύθμιση για την προσωρινή οριοθέτηση ρεμάτων τα οποία δεν έχουν οριοθετηθεί ή στα οποία ελλείπουν οι προσωρινές οριογραμμές, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τη διευκόλυνση της υπαγωγής κατά τις διατάξεις του νόμου και δεν επεκτείνεται σε καμία άλλη περίπτωση πλην της παρούσας.
  • Δίδεται παράταση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που επιθυμούν να προβούν οικιοθελώς σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων τους έως τη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.4495/2017. Επίσης, προβλέπεται η άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων και αλλαγών χρήσης που θα εντοπίζονται από την 9-11-2019, είτε κατά την ώρα που κατασκευάζονται είτε ενώ έχουν συντελεσθεί και τα οποία δεν υπήχθησαν στις διατάξεις του παρόντος νόμου έως την 8-11-2019.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …