Αρχική / Επικαιρότητα / Υποχρεωτική και επιδοτείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στο νέο “Εξοικονομώ”

Υποχρεωτική και επιδοτείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στο νέο “Εξοικονομώ”

Yποχρεωτική για την αίτηση στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ και ανάμεσα στις επιλέξιμες δαπάνες, θα είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου όπως ανέφερε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά της διάρκεια της ημερίδας GREEN DEAL GREECE 2021 του ΤΕΕ.

Για την ηλεκτρονική Ταυτότητα των Κτηρίων που είναι υποχρεωτική ήδη από την 1η Φεβρουαρίου 2021 για τις νέες οικοδομικές άδειες,έχει δοθεί ένα μεταβατικό διάστημε έως την 1η Ιουλίου 2021, όπου ισχύει παράλληλα και το προηγούμενο καθεστώς για τις παλιές οικοδομικές άδειες και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το μεταβατικό αυτό στάδιο αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το Σεπτέμβρη και θα συμπέσει με την έναρξη του νέου Εξοικονομώ.

Όσον αφορά στο νέο πρόγραμμα ο Οδηγός του οποίου αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες από την πολιτική του ΥΠΕΝ, αυτό θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα, παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις

Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα

Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη, με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Πιο συγκεκριμένα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, που θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Σύμφωνα με την κα Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».

«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», ανέφερε η κα Σδούκου. Στόχος για τον επόμενο κύκλο, όπως εξήγησε, είναι «να εντάξουμε 50.000 κατοικίες, να ‘πέσουν’ στην αγορά μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. ευρώ αν είναι δυνατόν, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση». 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …