Αρχική / Τεχνολογία / Οι επιδόσεις των Ελληνικών Περιφερειών στην Καινοτομία

Οι επιδόσεις των Ελληνικών Περιφερειών στην Καινοτομία

Στις 17 Ιουνίου 2019 εκδόθηκε Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιδόσεις της Ε. Ένωσης και των περιφερειών της για το έτος 2018 στον τομέα της Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard 2019).

Η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ αυξημένη καινοτομική απόδοση σε σχέση με τις επιδόσεις του έτους 2017 και ανήκει στην ομάδα των κρατών-μελών με μέτριες επιδόσεις στην Καινοτομία (moderate innovator). Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα ανήκουν και η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η επίδοση της χώρας στους δείκτες που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, την ερευνητική καινοτομία των ΜΜΕ για διαδικασίες και προϊόντα, καθώς και τη συνεργασία καινοτόμων ΜΜΕ με άλλους φορείς.

Η Ευρώπη πρέπει να εμβαθύνει την ικανότητά της όσον αφορά την καινοτομία ώστε να είναι ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές και να διατηρήσει και να βελτιώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, όπως ζητήθηκε πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιτροπή Γιούνκερ αναβάθμισε τις φιλοδοξίες για την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις περιφέρειές της, και πρότεινε το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας. Το πρόγραμμα αυτό θα διατηρήσει την ΕΕ στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας και καινοτομίας. 

Ο ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων 2019 για την καινοτομία και ο πίνακας αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι οι επιδόσεις της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας παρουσίασαν βελτίωση επί τέσσερα συναπτά έτη. Για πρώτη φορά, η καινοτομία της Ευρώπης υπερβαίνει την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να χάνει έδαφος έναντι της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ενώ και η Κίνα καλύπτει τη διαφορά γρήγορα. Τα στοιχεία συμπληρώνουν τις πρόσφατες ειδικές ανά χώρα συστάσεις) της Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπου τονίζεται ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας και περιλαμβάνονται συστάσεις για την ενίσχυση της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων καινοτομίας 2019: Κύρια πορίσματα

  • Με βάση τη βαθμολογία τους, οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας, χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και χώρες με χαμηλές επιδόσεις καινοτομίας. Η Σουηδία είναι πρωτοπόρα στον τομέα της καινοτομίας στην ΕΕ το 2019, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο υποχώρησαν από την πρώτη θέση των πρωτοπόρων καινοτομίας στην ομάδα των χωρών με καλές επιδόσεις καινοτομίας, ενώ η Εσθονία περιλαμβάνεται στην ομάδα αυτή για πρώτη φορά.
  • Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία βελτιώθηκαν κατά 8,8 % από το 2011. Από το 2011, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας αυξήθηκαν σε 25 χώρες της ΕΕ. Οι επιδόσεις αυξήθηκαν περισσότερο στη Λιθουανία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία και τις Κάτω Χώρες, ενώ μειώθηκαν περισσότερο στη Ρουμανία και τη Σλοβενία.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το προβάδισμα στις επιδόσεις της ΕΕ έναντι της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας, και της Νότιας Αφρικής παραμένει σημαντικό. Ωστόσο, η Κίνα καλύπτει τη διαφορά τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι αυξάνονται οι επιδόσεις της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας. Σε σχέση με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η ΕΕ χάνει έδαφος.
  • Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρώτη θέση στην ΕΕ κατέχουν:η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον· το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας· η Γαλλία για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη· η Γερμανία για τις επενδύσεις επιχειρήσεων· η Πορτογαλία για τις καινοτόμες ΜΜΕ·η Αυστρία για τις διασυνδέσεις·η Μάλτα για την πνευματική ιδιοκτησία·η Ιρλανδία για τον αντίκτυπο στην απασχόληση και στις πωλήσεις.


Πίνακας αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας 2019: Κύρια πορίσματα

  • Ο πίνακας αποτελεσμάτων του 2019 συνοδεύεται από τον πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας. Παρέχει συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των συστημάτων καινοτομίας σε 238 περιφέρειες 23 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η Κύπρος, η Εσθονία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα περιλαμβάνονται σε επίπεδο χώρας. Επιπλέον, ο πίνακας αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας καλύπτει επίσης περιφέρειες από τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Ελβετία.
  • Πρώτη από τις πλέον καινοτόμες περιφέρειες της ΕΕ είναι η Helsinki-Uusimaa της Φινλανδίας, ακολουθούμενη από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας και την Hovedstaden της Δανίας. Σε 159 περιφέρειες, οι επιδόσεις αυξήθηκαν μεταξύ του τελευταίου και του πρώτου έτους κατά την περίοδο παρατήρησης εννέα ετών. Ο φετινός πίνακας αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας καταδεικνύει την έντονη σύγκλιση των περιφερειακών επιδόσεων με τη μείωση των διαφορών στις επιδόσεις μεταξύ των περιφερειών.

Γενικές πληροφορίες

  • Περίπου τα δύο τρίτα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης κατά τις τελευταίες δεκαετίες είχαν ως κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Κάθε ευρώ που επενδύεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη» μπορεί δυνητικά να αποφέρει απόδοση έως και 11 ευρώ του ΑΕΠ σε περίοδο 25 ετών. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 100 000 νέες θέσεις εργασίας σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας μεταξύ του 2021 και του 2027.
  • Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία και του πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας βοηθούν τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες και την ΕΕ στο σύνολό της να αξιολογήσουν τους τομείς στους οποίους έχουν καλές επιδόσεις, καθώς και τους τομείς στους οποίους χρειάζονται πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη προώθηση της καινοτομίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις για το 2019, οι οποίες περιέχουν κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Η έρευνα και η καινοτομία κατέχουν περίοπτη θέση στις φετινές ειδικές ανά χώρα συστάσεις.

Τον πίνακα των επιδόσεων κάθε ελληνικής περιφέρειας μπορείτε να βρείτε εδώ

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πρόοδο των περιφερειών στον τομέα της καινοτομίας από το 2011 μέχρι το 2019 

Πρώτη έρχεται η Κρήτη με 30 βαθμούς
Και ακολουθούν
Η Δυτική Μακεδονία με 23,1 βαθμούς 
Τα Ιόνια Νησιά με 22,8 βαθμούς 
Η Κεντρική Μακεδονία με 21,3 βαθμούς
Η Αττική με 19,2 
Το Βόρειο Αιγαίο με 19 βαθμούς 
Η Δυτική Ελλάδα με 17,8 βαθμούς
Η Θεσσαλία με 17 βαθμούς 
Η Ανατολική Μακεδονία με 14,8 βαθμούς 
Η Ήπειρος με 12,5 βαθμούς
Η Στερεά Ελλάδα με 9,9 βαθμούς 
Η Πελοπόννησος 7,6 
Το Νότιο Αιγαίο με αρνητική εξέλιξη -12,3 βαθμούς

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …