Αρχική / Τεχνολογία / Σε λειτουργία το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο της Google που συνδέει Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη

Σε λειτουργία το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο της Google που συνδέει Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη

O τεχνολογικός κολοσσός, σε συνεργασία με τη SubCom, προχώρησε προ λίγων ημερών στη σχετική ανακοίνωση για τη λειτουργία του καλωδίου Ντυνάν.

Η Google ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο, το οποίο πήρε το όνομά του από το νομπελίστα Ερρίκο Ντυνάν, ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, στα μέσα του 2018. Αρχικά, ο προγραμματισμός προέβλεπε τη λειτουργία του καλωδίου, το οποίο εκτείνεται από τη Βιρτζίνια μέχρι τις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού, μέσα στο 2020, όμως πέρα από τις εγγενείς προκλήσεις της τοποθέτησης ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ δύο ηπείρων, οι υπεύθυνοι του προγράμματος πιθανότατα δεν είχαν προβλέψει τις επιπλοκές που θα προκαλούσε η πανδημία. 

Το καλώδιο, μήκους σχεδόν 6.400 χιλιομέτρων, έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 250 terabits το δευτερόλεπτο, ή αλλιώς θα μπορούσε να μεταφέρει “το σύνολο του ψηφιοποιημένου περιεχομένου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου τρεις φορές το δευτερόλεπτο” (αν και μήπως η αναφορά στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως μέτρο αποτύπωσης του όγκου των δεδομένων έχει αρχίσει να φαντάζει κάπως απαρχαιωμένη, πλέον;) Αντίθετα με κάποια παλαιότερα καλώδια, το Ντυνάν χρησιμοποιεί 12 ζεύγη οπτικών ινών, συνδυασμένα με μια σειρά τεχνολογικών καινοτομιών με άξονα τη μεγιστοποίηση του εύρους ζώνης, προκειμένου να πιάσει αυτή την απόδοση.

“Η Google είναι ταγμένη στην κάλυψη της ραγδαία αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud και διαδικτυακό περιεχόμενο, ζήτηση η οποία συνεχίζεται αμείωτη”, δήλωσε ο Μαρκ Σόκολ, ανώτατο στέλεχος του Τομέα Υποδομών του Google Cloud. “Μέσα από την προσφορά ασύγκριτης χωρητικότητας και ταχύτητας μετάδοσης, το Ντυνάν θα βοηθήσει τους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση στο περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει και θα υποστηρίξει μία από τις πλέον δημοφιλείς διαδικτυακές διαδρομές, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης του Google Cloud. Το Ντυνάν συνιστά ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, η πραγμάτωση του οποίου δεν θα είχε καταστεί εφικτή χωρίς τις εργώδεις προσπάθειες τόσο της SubCom, όσο και των εργαζομένων, συνεργατών και προμηθευτών της Google, οι οποίοι ξεπέρασαν πλήθος προκλήσεων όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να καταστήσουν το συγκεκριμένο σύστημα, πραγματικότητα”.

gcp_subsea_cable.max-1000x1000-1.png

Καθώς το Ντυνάν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία, το επόμενο καλώδιο της Google που θα ενεργοποιηθεί θα είναι το Γκρέις Χόπερ, το οποίο θα συνδέει τη Νέα Υόρκη με την Ευρώπη, καταλήγοντας στο Μπιλμπάο, στην Ισπανία, και το Mπιούντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Google, και πάλι σε συνεργασία με τη SubCom, ανακοίνωσε την τοποθέτηση αυτού του νέου καλωδίου τον περασμένο Ιούλιο. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2021 και θα διαθέτει συνολικά 16 ζεύγη οπτικών ινών.

Επιπλέον, η Google προχωρά στην κατασκευή του καλωδίου Εκουιάνο, το οποίο θα ενώνει τη Νότια Αφρική με την Πορτογαλία. Ο προγραμματισμός προβλέπει την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου καλωδίου αργότερα μέσα στο 2021.

Πέρα από τα ιδιόκτητα αυτά καλώδια, η Google μετέχει επίσης σε μια σειρά συνεταιρισμών, στο πλαίσιο των οποίων οι μετέχοντες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κατασκευάσουν υποθαλάσσια καλώδια.

edgepoint.png

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …