Αρχική / Έργα/Υποδομές / Πιλοτική έξυπνη πόλη σχεδιάζει η Mytilineos στα “Άσπρα Σπίτια” του Δ. Διστόμου

Πιλοτική έξυπνη πόλη σχεδιάζει η Mytilineos στα “Άσπρα Σπίτια” του Δ. Διστόμου

Στη πρότυπη κοινότητα του Αλουμινίου της Ελλάδος, “Ασπρα Σπίτια” του Δήμου Διστόμου θα δημιουργήσει η Mytilineos την πρώτη πιλοτική έξυπνη πόλη.

Οπως ανέφερε στο πλαίσιο του Forum των Δελφών, η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, Βίβιαν Μπουζάλη τα Άσπρα Σπίτια είναι ένας πρότυπος οικισμός στην Παραλία Διστόμου που κτίστηκε αποκλειστικά και μόνο για να προσφέρει ένα σπιτικό στους εργαζόμενους της Αλουμίνιον της Ελλάδας τη δεκαετία του ’60.

Ήταν το όραμα του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Απόστολου Δοξιάδη και ανά τα χρόνια έχει επαινεθεί για την ιδιαίτερη ρυμοτομία του και το αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο που προσφέρει στους κατοίκους του. Σήμερα, η MYTILINEOS διατηρεί τη μοναδική φυσιογνωμία του οικισμού που παίρνει ζωή από τις γενιές των εργαζομένων στο ιστορικό εργοστάσιο του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας.

“Εφαρμόζοντας λοιπόν πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις, στοχεύουμε στην πραγματική και ουσιαστική του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού. Παράλληλα, θα εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους στις νέες δυνατότητες και υπηρεσίες που θα παρέχονται.

Μέσω όλων αυτών των υπηρεσιών, αυξάνεται και η περιβαλλοντική και ενεργειακή ευαισθησία όλων μας. Από τον πολίτη στη κοινότητα. Φέρνουμε κοντά τους κατοίκους αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τους. Και μάλιστα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν συνεργάτες μας στη νέα και ανανεωμένη ενεργειακή αγορά. Συγκεκριμένα αναπτύσσουμε μια πρώτη γκάμα εφαρμογών και υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν την διαχείριση υδάτων, την διαχείριση ενέργειας, έξυπνους πόλους που θα μπορούν να δίνουν πληροφορία μέσω wifi, καθώς και την πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι η πρώτη βάση” είπε η κα. Μπουζάλη.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η MYTILINEOS είναι ότι οι Τομείς Δραστηριότητάς της δίνουν τη δυνατότητα συνεργειών ανάπτυξης υπηρεσιών, προϊόντων ή εφαρμογών που πρώτα έχουν αξιοποιηθεί για τον όμιλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου CCGT παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ήδη σε λειτουργία στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και δημιουργήθηκε από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. “Αυτοί θα είναι οι πολίτες του μέλλοντος. Θα ζουν σε έξυπνες πόλεις με απεριόριστες δυνατότητες” υπογράμμισε.

Τι είναι μία έξυπνη πόλη

Η “έξυπνη πόλη” είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, αλλά αναβαθμίζεται τεχνολογικά. Αλληλεπιδρά σε όλα τα επίπεδα, δίνει λύσεις, προσφέρει ευκαιρίες, μειώνει κόστη, σέβεται το περιβάλλον, αλλά πάνω απ’ όλα παραμένει ανθρώπινη.

“Αυτό είναι το όραμα της MYTILINEOS και αυτή είναι η ιδέα πίσω από τα Smart Cities” λέει η κα. Μπουζάλη και συμπληρώνει “ο στόχος είναι να αναδείξουμε τη κοινότητα και τον άνθρωπο και τις δυνατότητες τους. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Ξέρει τι πληρώνει, έχει επίγνωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους και επιλέγει την πιο πρόσφορη επιλογή για αυτόν, με την ελάχιστη έως μηδενική επίπτωση στο περιβάλλοντος. Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές. Οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται και διαδρούν ουσιαστικά με τις ανάγκες των πολιτών, με ασφάλεια και αξιοπιστία”.

Τι θα περιλαμβάνει μία έξυπνη πόλη;

•    Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας,
•    έξυπνη διαχείριση υδάτων,
•    έξυπνης διαχείριση απορριμμάτων,
•    υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο – δηλαδή από τα πιο απλά, όπως σημεία φόρτισης συσκευών και πρόσβαση στο Internet μέσω 5 G / wi fi, έως εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού.
•    Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
•    Αξιοποίηση δυνατοτήτων για 5G
•    Κι όλα αυτά, από συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται άμεσα ζητήματα

Αυτά για την κοινότητα, αλλά τι γίνεται μέσα στο σπίτι μας;

•    Εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων συσκευών σε οικίες όπως μετρητών, μπαταρίας, inverter, φ/β πάνελ, αλλά και
•    Εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων
•    Κι όλη αυτή την πληροφορία, μπορούμε να την ελέγχουμε και να τη διαχειριζόμαστε ακόμα και απομακρυσμένα, από το κινητό μας

Και όλα αυτά μέσω ευέλικτων εφαρμογών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που η MYTILINEOS έχει ήδη δημιουργήσει και συνεχίζει να αναπτύσσει. 

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …