Αρχική / Επικαιρότητα / Γυρίζουν την πλάτη στη βραχυχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Γυρίζουν την πλάτη στη βραχυχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Χαριστική βολή» για τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτέλεσε η πανδημία του Covid-19 το 2020 με τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επηρεάζουν τα ταξίδια και τον τουρισμό γενικότερα. Η πτωτική αυτή πορεία φαίνεται πως συνεχίζει και το 2021 όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA η μείωση των εγγεγραμμένων ακινήτων στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb αγγίζει το 39,95% με το σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων να αριθμούν τα 4.996 όταν το 2019 την ίδια χρονική περίοδο ήταν 7.684.
 
Μειώσεις καταχωρήσεων στην εν λόγω πλατφόρμα καταγράφονται και στις «top περιοχές» της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι από 332 εγγεγραμμένα ακίνητα το Ιούνιου το 2019, πλέον έχουν απομείνει 179, δηλαδή καταγράφεται μια πτώση της τάξεως του 46,08%, ενώ στο Παγκράτι από 411 το 2019, έμειναν 202 (-50,85%). Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, εντυπωσιακή πτώση που φθάνει ακόμη και το 70% ανά περιπτώσεις καταγράφεται σε δευτερεύουσες περιοχές οι οποίες παρουσίαζαν μεγάλη κινητικότητα κατά το παρελθόν όπως η Νέα Κυψέλη, η Γούβα και η Ριζούπολη. 
 
Όπως αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates «αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ως επί το πλείστων τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι ακίνητα μικρής επιφάνειας από 30τμ έως 60τμ που είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια και πως δεν είναι ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας, για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης. Στοχεύουν δηλαδή σε περιορισμένο κοινό για τα σημερινά δεδομένα όπως διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας».

Οι τιμές
 
Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των ακινήτων που έχουν επιστρέψει στις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις  παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι , την Ακρόπολη και το Ζάππειο αγγίζουν τα 17€/τμ, ενώ σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν αρκετοί πλέον ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει πλέον την 3ετη διάρκεια μίσθωσης.
 
Στις υψηλές ζητούμενες τιμές μίσθωσης που καταγράφονται στον πίνακα, σίγουρα συντελεί η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση σε συνάρτηση με την αυξανόμενη ανάγκη για ανεύρεση προς μίσθωση ακινήτων, καθώς και το γεγονός ότι τα ακίνητα που διατίθενται είναι επί των πλείστων πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Βέβαια πολλοί ιδιοκτήτες για να πραγματοποιήσουν την ανακαίνιση του ακινήτου τους, είτε έχουν χρησιμοποιήσει τραπεζικό δανεισμό, είτε έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους ή/και την αποζημίωση τους ή/και το εφάπαξ τους και επιθυμούν είτε να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, είτε να λάβουν μια καλή απόδοση από την επένδυση που έχουν πραγματοποιήσει, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις «μπερδεύονται» με τις αποδόσεις που λάμβαναν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και τώρα ευελπιστούν μέσω των μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων. 

«Θεωρούμε ότι αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις, μισθώνοντας το ακίνητό τους και όχι να παραμείνει ξενοίκιαστο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή/και να μην εισπράττουν «σίγουρα» το μηνιαίο τους μίσθωμα, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης ιδιαίτερα όταν στοχεύουν να το εκμισθώσουν σε φοιτητή με τα σημερινά δεδομένα, όπου, τη φετινή χρονιά θα «κρατήσουν» λογικά στάση αναμονής με τη λογική ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας και δεν θα προβούν άμεσα σε μίσθωση φοιτητικής στέγης όπως τα χρόνια –  πριν της πανδημίας του κορονοϊού» επισημαίνει ο κ. Μπάκας.   

 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …