Αρχική / Επικαιρότητα / ΚΕΔΕ: 60 εκ. τα αδήλωτα τετραγωνικά, έσοδα 115 εκ. ευρώ στους δήμους

ΚΕΔΕ: 60 εκ. τα αδήλωτα τετραγωνικά, έσοδα 115 εκ. ευρώ στους δήμους

Μέσα σε μόλις επτά μήνες υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις και δηλώθηκαν επιπλέον 60.630.700 τ.μ. ακίνητης περιουσίας, αυξάνοντας κατά 115 εκ. ευρώ τα ετήσια έσοδα των Δήμων.

Ένα σημαντικό βήμα μπροστά όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων αποτελεί η Πλατφόρμα Αδήλωτων Τετραγωνικών της Κ.Ε.Δ.Ε, η οποία στους επτά μήνες λειτουργίας της έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες όλης της χώρας να υποβάλλουν 2.710.217 δηλώσεις για να δηλώσουν 60.630.700 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας που διέθεταν, αλλά δεν την είχαν δηλώσει στους Δήμους .

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ηλεκτρονικά, μέσα από την εύχρηστη πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες είχαν πρόσβαση από τις ιστοσελίδες της ΚΕΔΕ και των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν τα γκισέ των Δήμων ούτε να στηθούν σε ουρές ταλαιπωρίας.

Πέρα από τη δυνατότητα που δόθηκε στους πολίτες να δηλώσουν εύκολα και χωρίς έξοδα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από τους Δήμους, ωφελημένοι από τη διαδικασία βγαίνουν και οι Δήμοι, αφού πλέον θα δουν τα έσοδα τους από την επιβολή τελών στην επιπλέον ακίνητη περιουσία να αυξάνονται κατά 115 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 1/12 της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι Δήμοι από το Κεντρικό Κράτος μέσω των Κ.Α.Π.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πετύχαμε για πρώτη φορά ως ΚΕΔΕ , μέσω του κόμβου υπηρεσιών GovHUB και της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών να διαλειτουργήσουμε άριστα με τα μητρώα  – δεδομένα του κεντρικού κράτους , χρησιμοποιώντας υποδειγματικά το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣ ΔΔ .

Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣ ΔΔ), του ΔΕΔΔΗΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών, η θετική συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε δημόσια.

Πλέον οι Δήμοι οφείλουν άμεσα να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των δηλώσεων που τους υποβλήθηκαν και στην προσπάθειά τους αυτή μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών να προσλάβουν ειδικό προσωπικό για να ολοκληρώσουν  το έργο αυτό, ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΕ που έκανε αποδεκτή το ΥΠ.ΕΣ..

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση λειτουργίας της Πλατφόρμας Αδήλωτων Τετραγωνικών , μέσω της οποίας δηλώθηκαν στους Δήμους πάνω από 60 εκ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμία επιβολή προστίμου. Το όφελος για όλους είναι σημαντικό. Οι Δήμοι θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους. Οι πολίτες έχουν καθαρή εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους και δεν θα κινδυνεύουν με επιβολή προστίμων, ενώ η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ένα πρωτόγνωρο βήμα για την Αυτοδιοίκηση αλλά και τη λειτουργία του ψηφιακού κράτους. Πλέον έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες ψηφιακές διευκολύνσεις και εποικοδομητική συνεργασία πολλών διαφορετικών υπηρεσιών του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με θετικά αποτελέσματα προς όφελος των Δημοτών – πολιτών.

Σήμερα το πρωί, μαζί με τον Γιάννη Τσιάμη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ , ήδη ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του κόμβου της ΚΕΔΕ, που θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα, που θα καταστήσουν ακόμη πιο λειτουργικούς τους Δήμους μας και θα προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που μας εμπιστεύονται.

Στην προσπάθεια αυτή σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ, και μακριά από κομματικές ταμπέλες έφερε εις πέρας μια πρωτόγνωρη διαδικασία με μόνο σκοπό το όφελος του πολίτη και της επιχείρησης, διότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης δεν αποτελεί αντιπολιτευτικό πεδίο για κανέναν, παρά μόνο πεδίο για καινοτόμες ιδέες και προτάσεις από όλους».

Ακολουθεί infographic με αναλυτικά στατιστικά στοιχεία

infographic-tetragonika1.jpg

 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …