Τρίτη , 17 Σεπτεμβρίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σε πλειστηριασμό πάνω από 30 ξενοδοχεία αξίας 77 εκατ.

Σε πλειστηριασμό πάνω από 30 ξενοδοχεία αξίας 77 εκατ.

Πάνω από 30 ξενοδοχειακές μονάδες οδεύουν προς πλειστηριασμό κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα με συνολική τιμή εκκίνησης άνω των 77 εκατ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, ύστερα από αρκετούς μήνες απραξίας, λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, πρόκειται για ακίνητα με ελάχιστη τιμή το 1 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα (Landea) ακόμη μικρότερης αξίας.

Πρόκειται ασφαλώς για μια δύσκολη «άσκηση», καθώς επισπεύδονται πλειστηριασμοί οι οποίοι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα και, το κυριότερο, σε πολύ θετικότερη χρονική συγκυρία, σε σχέση με τη σημερινή. Υπενθυμίζεται πως, λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία, έχουν συσσωρευθεί χιλιάδες ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να εκπλειστηριασθούν από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους, μεταξύ αυτών και αρκετά ξενοδοχεία.

Εκτός από την ταυτόχρονη προσφορά πολλών ακινήτων, στην περίπτωση των ξενοδοχείων, μεγάλο είναι και το ερώτημα που αφορά τη στάση που θα κρατήσουν οι επενδυτές, αφού σε πολλά από τα ακίνητα οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν προσδιοριστεί πριν από την πανδημία κι επομένως δεν είναι τόσο σαφές αν θα κριθούν ελκυστικές ή όχι. Αλλωστε, ο τουριστικός κλάδος δέχθηκε καίριο πλήγμα από την πανδημία και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις φορέων του κλάδου κάνουν λόγο για πλήρη ανάκαμψή του όχι νωρίτερα από το 2022. Ως εκ τούτου, θεωρείται αρκετά πιθανό, πολλοί από τους πλειστηριασμούς ξενοδοχειακών ακινήτων, στα οποία πόνταραν πολλά οι τράπεζες για την ανάκτηση μέρους των οφειλών από κόκκινα δάνεια, να μην τελεσφορήσουν.

Στα παραπάνω ακίνητα, θα πρέπει να προστεθούν και πάνω από 381 ξενοδοχεία, αξίας 676 εκατ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνονταν στα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα που πωλήθηκαν την τελευταία διετία σε ξένα επενδυτικά funds, όπως Bain Capital, PIMCO και Apollo.

Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο, η Sodia Properties, η οποία ελέγχει το πακέτο Jupiter, που πουλήθηκε από την Alpha Bank το 2018 αντί 337 εκατ. ευρώ, διαθέτει προς πώληση πέντε ξενοδοχεία. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Γρ. Ζαλίκη 6, με απευθείας πρόσβαση προς την Εγνατία Οδό και κοντά στο κέντρο της πόλης, ενώ απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από τον σταθμό του μετρό (Βενιζέλου). Πρόκειται για μονάδα τεσσάρων αστέρων, επιφανείας 950 τ.μ. με 21 δωμάτια και 50 κλίνες. Επίσης, η Sodia πωλεί και ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Λευκάδα.

Η εταιρεία διαθέτει και 15 ξενοδοχεία προς πλειστηριασμό. Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορά ξενοδοχειακή μονάδα 3.300 τ.μ. τριών αστέρων στην Κέρκυρα, με ελάχιστη τιμή εκκίνησης τα 4 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στον Αγιο Ιωάννη Περιστερών και διαθέτει 84 δωμάτια και 174 κλίνες, όπως επίσης πισίνα και εστιατόρια. Απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πηγές της αγοράς ακινήτων σημείωναν το προηγούμενο διάστημα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να υποχωρήσει λόγω της πανδημίας. Εκπρόσωπος ξένου επενδυτικού fund με παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι περισσότεροι επενδυτές συνεχίζουν να εξετάζουν την απόκτηση νέων ξενοδοχείων, καθώς έχουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές του τουριστικού κλάδου. Ετσι, παρά την πρόσκαιρη κάμψη που σημειώθηκε φέτος και την περιορισμένη ανάκαμψη που προβλέπεται πλέον και για τη θερινή περίοδο του 2021, φαίνεται πως οι περισσότεροι αγοραστές θα κινηθούν ζωηρά για την απόκτηση νέων μονάδων, αρκεί, όπως σημειώνουν, οι τιμές να είναι ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στην νέα οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Αυτό που σημειώνουν όσοι κινούνται στη συγκεκριμένη αγορά είναι ότι αρκετά από τα ξενοδοχειακά ακίνητα διαθέτουν «κρυφές» υπεραξίες. Πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερα και με υψηλή κερδοφορία. Προϋπόθεση είναι να αναβαθμιστούν οι σχετικές κτιριακές υποδομές και να γίνει πιο επαγγελματική η διαχείρισή τους, να απομακρυνθούν δηλαδή από το μοντέλο της οικογενειακής επιχείρησης. 

Νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα παρά την πανδημία

DOC-20200911-4.png

Το 2019 εγκαινιάστηκαν πάνω από 40 ξενοδοχειακά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές και αλυσίδες θέλησαν να τοποθετηθούν σε μια ιδιαιτέρως δυναμική τουριστική αγορά. Με δεδομένο ότι η σταθεροποίηση των εσόδων ανά δωμάτιο δεν προβλέπεται να επιτευχθεί πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2021, όσοι συνεχίζουν να εγκαινιάζουν ξενοδοχεία αυτή την περίοδο, αναμφίβολα, συγκαταλέγονται μεταξύ των τολμηρών του κλάδου. Βέβαια, οι επιλογές είναι περιορισμένες, ιδίως εφόσον τρέχουν συμφωνίες μίσθωσης των ακινήτων, που ωθούν τις αλυσίδες να προβούν σε έναρξη λειτουργίας, έστω με μειωμένη πληρότητα, προκειμένου τουλάχιστον να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα, προσδοκώντας σε όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη.

Για παράδειγμα, τις προηγούμενες ημέρες εγκαινιάστηκε το Athens Capital Hotel – Μ Gallery, του ομίλου Accor. Πρόκειται για ακίνητο στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο έχει μισθωθεί από τον όμιλο Λάμψα, ο οποίος είχε επικρατήσει σε διαγωνισμό του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας. Το νέο ξενοδοχείο, πέντε αστέρων, είναι δυναμικότητας 177 δωματίων και σηματοδοτεί την επιστροφή του ακινήτου στην τουριστική χρήση, καθώς είχε αρχικά λειτουργήσει ως King’s Palace, στο τέλος της δεκαετίας του 1950. Στο μεσοδιάστημα είχε μετατραπεί σε κτίριο γραφείων, το οποίο φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Η επένδυση για την ανακατασκευή του ακινήτου εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 22 εκατ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει τις πύλες του και το νέο μπουτίκ ξενοδοχείο που αναπτύχθηκε σε ακίνητο της Briq Properties ΑΕΕΑΠ στο Κολωνάκι. Πρόκειται για επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ, την οποία ολοκλήρωσε η αλυσίδα The Modernist, που μισθώνει το συγκεκριμένο κτίριο, στην συμβολή των οδών Υψηλάντου και Ιω. Γενναδίου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα της περιοχής, το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε την πρεσβεία του Καναδά. Το 2015, οι καναδικές αρχές προχώρησαν στην πώληση του κτιρίου των 1.630 τ.μ. (εκτείνεται σε έξι ορόφους) στον κ. Φερίτ Σαχέγκ, επικεφαλής του τουρκικού ομίλου Dogus, ο οποίος λίγα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στο τέλος του 2018, το μεταπώλησε στην Briq Properties, αντί ποσού 4,75 εκατ. ευρώ. Η The Modernist αποτελεί μια μοντέρνα εταιρεία φιλοξενίας, η οποία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπονται και νέες αφίξεις στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκαινιαστεί ένα νέο μπουτίκ ξενοδοχείο, το Athens Ikon, το οποίο αναπτύσσεται στην οδό Μητροπόλεως 21, πλησίον της πλ. Συντάγματος και της Πλάκας.

Στις αρχές του 2021, προσδιορίζεται και το άνοιγμα ενός νέου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων στην περιοχή της Ομόνοιας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος. Πρόκειται για ένα πρώην κτίριο γραφείων, το οποίο θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο με την επωνυμία Omega Hotel, προσφέροντας 50 δωμάτια κι εστιατόρια ασιατικής κουζίνας.

Επίσης, έτοιμο να λειτουργήσει πριν εκπνεύσει το 2020 είναι και το ξενοδοχείο Hellenic Vibes. Η μονάδα αναπτύσσεται στο ακίνητο που είχε αγοράσει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7, στο Μοναστηράκι.

Σύντομα αναμένονται και τα εγκαίνια του The Cohort Athens, ενός νέου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων, στην οδό Λιοσίων 93, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς εντάσσεται στην κατηγορία των smart hotels, που επιχειρούν να συνδυάσουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες –δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα, εστιατόρια και χώρους εργασίας– κάτω από μία σκεπή, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποδομές υψηλής τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι μετατροπή ενός εξαώροφου κτιρίου γραφείων, επένδυση που προωθείται από επενδυτή από τον Λίβανο. 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …