Αρχική / Επικαιρότητα / Στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη προχώρησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη προχώρησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη προχώρησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα επιμέρους συστήματα και βάσεις δεδομένων που αφορούν την ιδιοκτησία, με σκοπό να διευκολύνει τη δημόσια πρόσβαση σε αυτά και την αναζήτηση πληροφοριών. Το έργο έχει προθεσμία υλοποίησης δύο ετών.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι το έργο δεν μπορεί να είναι έτοιμο στο τέλος του 2023.

Την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη ανέλαβε η κοινοπραξία ΟΤΕ – Intrasoft με προϋπολογισμό 44,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα συγκεντρωθούν δεδομένα γύρω από τη δόμηση και την ιδιοκτησία που ήδη έχει συλλέξει η πολιτεία με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτά οι ορθοφωτοχάρτες του κτηματολογίου, οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες και οι περιοχές Natura (προσφέρονται ήδη από το Ελληνικό Κτηματολόγιο), οι δηλώσεις αυθαιρέτων και οι οικοδομικές άδειες (σήμερα οι βάσεις δεδομένων λειτουργούνται από το ΤΕΕ), το ευρετήριο χάραξης αιγιαλών και οι χάρτες των αντικειμενικών αξιών (σήμερα υπό το υπουργείο Οικονομικών).

Στο υπόβαθρο των χαρτών θα προστεθεί η χωροταξική και πολεοδομική πληροφορία για κάθε περιοχή (έχει ήδη συγκεντρωθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο των προγραμμάτων e-Poleodomia αλλά σε μια μάλλον δύσχρηστη βάση δεδομένων). Η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς, καθώς θα προβλεφθεί τρόπος να ενταχθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων.

Στόχος του ψηφιακού χάρτη, υπέρ της προώθησης του οποίου εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια το ΤΕΕ, είναι να δημιουργήσει μια «υπηρεσία μιας στάσης» για την πληροφορία γύρω από τον χώρο και την ιδιοκτησία. Στόχος πάντως είναι η πρώτη εκδοχή της βάσης δεδομένων να είναι λειτουργική σε δύο χρόνια. Να σημειωθεί ότι πρόσβαση στη βάση δεν θα έχουν ελεύθερα όλοι οι πολίτες, αλλά μόνο πιστοποιημένοι μηχανικοί (κάτι αναμενόμενο μιας και το έργο προτάθηκε και ανελήφθη από το ΤΕΕ), προφανώς ως προσφερόμενη υπηρεσία.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …