Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του συμβούλου που θα αναλάβει να εκπονήσει σχέδιο αξιοποίησης. Εκατοντάδες κτίρια και οικόπεδα, η Τεχνόπολις στο Γκάζι, ακίνητα στον Εθνικό Κήπο και το parking στην Κλαυθμώνος, μεταξύ των ακινήτων.
Σύμβουλο για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του, η οποία αποτελείται από περίπου 450 ακίνητα, αναζητεί ο δήμος Αθηναίων, με διαγωνισμό προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ, που μπορεί να διπλασιαστεί στα 7,6 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία υποβολής προσφορών, αν δεν υπάρξει παράταση, έχει οριστεί το προσεχές Σάββατο 26 Ιανουαρίου.
Ο διαγωνισμός έρχεται σε μια περίοδο που έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα και ειδικά για περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο της πόλης, με αιχμή την τουριστική αξιοποίηση. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να συντάξει στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου Αθηναίων, αλλά και να παρουσιάσει αναλυτικά σχέδια αξιοποίησης τριών συγκεκριμένων ακινήτων που θα επιλεγούν, με κόστος περί τα 3,8 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε. Τα έσοδα του συμβούλου μπορούν, όμως, να διπλασιαστούν, στην περίπτωση που η δημοτική αρχή ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που προβλέπεται στη σύμβαση και να του αναθέσει το ξεκαθάρισμα των εκατοντάδων ακινήτων του δήμου (από τα τοπογραφικά σχέδια μέχρι τη νομιμοποίηση/τακτοποίηση των ακινήτων), ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν.
Στο τεράστιο χαρτοφυλάκιο του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνεται ολόκληρο το συγκρότημα της Τεχνόπολις στην οδό Πειραιώς (3 οικόπεδα και 14 κτίρια), ακίνητα στον Εθνικό Κήπο, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στην Πλατεία Κλαυθμώνος (για τον οποίο υπάρχει δικαστική διένεξη επί δεκαετίες), μεγάλα ακίνητα που στεγάζουν τη Βαρβάκειο Αγορά και την Κεντρική Δημοτική Αγορά, οικόπεδα σε πολλές περιοχές εντός του δήμου, καθώς και σε άλλους δήμους (όπως μεγάλο οικόπεδο στη Λ. Ποσειδώνος), πολυώροφα κτίρια τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες.
Περιλαμβάνονται, επίσης, οικόπεδα στην Πειραιώς, στην Ιερά Οδό, αλλά και τα ακίνητα που είχε κάνει δωρεά στον δήμο ο όμιλος Μπ. Βωβού, όταν προωθούσε την επένδυση για εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό.
Στο τεύχος δημοπράτησης επισημαίνεται πως ο δήμος κατέχει «σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο απαρτίζεται από διαφορετικά ακίνητα, που αποτελούν κατά κύριο λόγο ακίνητα εισοδήματος. Οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχει ο δήμος είναι οι ακόλουθες: καταστήματα, διαμερίσματα, διατηρητέα κτίρια, οικόπεδα και πάρκινγκ». Η δημοτική αρχή παραδέχεται πως «πρόκειται για ακίνητα τα οποία είτε είναι μη αξιοποιήσιμα είτε αξιοποιούνται (παλαιές μισθώσεις) αλλά είναι υποτιμημένα αναφορικά με την απόδοσή τους. Η πλειοψηφία των ακινήτων δεν αξιοποιούνται λόγω τεχνικών, νομικών δεσμεύσεων ή άλλων δεσμεύσεων».
Το σχέδιο που καλείται να παρουσιάσει ο σύμβουλος που θα επιλεγεί, θα περιλαμβάνει «συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να δημιουργήσει υπεραξίες και να προσδώσει ποιότητα στο χαρτοφυλάκιό του» όπως «πωλήσεις ακινήτων, παραχωρήσεις ακινήτων (π.χ. κοινωφελή ιδρύματα), αλλαγή χρήσεων, ανακαίνιση και συντήρηση υπαρχόντων κτιρίων, νέες κατασκευές και ενδεχόμενες εξαγορές κτιρίων ή γης». Κύριος στόχος του δήμου είναι «η ενεργητική διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των ακινήτων, μέσω μορφών αξιοποίησης που συνάδουν με τον χαρακτήρα του εκάστοτε ακινήτου, τη μεγιστοποίηση του οικονομικού ανταλλάγματος για τον δήμο και παράλληλα την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».
Στο τεύχος δημοπράτησης επισημαίνεται, επίσης, πως ο στόχος της προκήρυξης εστιάζεται στην ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών του δήμου. «Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων υφίσταται μία πρωτόγνωρη υποβάθμιση λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών, αλλά και του μεγάλου όγκου παράνομων αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του κέντρου. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για τον δήμο, ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να προσδώσει δυναμική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη (rethinkAthens κ.λπ.)».
Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr