Παρασκευή , 8 Νοεμβρίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σύντομα η ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης

Σύντομα η ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης

Tο διαχωρισμό της διαδικασίας αδειοδότησης (Πολεοδομία) από τη διαδικασία ελέγχου (Παρατηρητήρια, ιδιώτες μηχανικοί) της αυθαίρετης δόμησης, τη δημιουργία ενός πλήρως ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης (e-Άδειες), καθώς και τη δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης, προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι μετά την ψήφιση των διατάξεων αυτών να προχωρήσει στην επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, με τη δημιουργία μιας πλήρους ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών στις αρχές του 2019, όπου θα γίνεται  ηλεκτρονική καταγραφή, καθώς και παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης.

Παράλληλα, άμεσα τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα «e-Πολεοδομία ΙΙΙ», το οποίο σκοπό έχει να προσφέρει άμεση, σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση για τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε σημείου της επικράτειας, σε δημόσια διοίκηση, πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες  από κοινού με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας και στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που αποτυπώνει τους τρόπους και τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 32,5% στη συνολική κατανάλωση, με ορίζοντα το 2030. Στάθηκε ιδιαίτερα στον φιλόδοξο στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, που μεταφράζεται σε ρυθμό της τάξης του 1,5% ετησίως.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του κ. Σταθάκη για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ.Στασινός σημείωσε ότι «κάθε χρόνο 40.000-50.000 κατοικίες θα πρέπει να κάνουν εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας αν θέλουμε να επιτευχθεί ο στόχος του 2030. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκονται κάθε χρόνο «Εξοικονομώ» με 400, 500, 600 εκατομμύρια ευρώ για να επιδοτούν αυτή τη διαδικασία προσθέτοντας ότι «αυτό που έχει να κάνει η Πολιτεία είναι να δώσει σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε κάποιους για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυτές τις εργασίες, οι οποίες σίγουρα κάνουν απόσβεση πολύ γρήγορα. Αλλιώς η χώρα δεν θα πετύχει αυτόν τον στόχο». 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …