Ένα βήμα πιο κοντά ήρθε η ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) στην Ελλάδα με την υπογραφή από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος.
Το δρόμο για την ανάπτυξη και στη χώρα μας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), ανοίγει η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα για το νέο «Χάρτη Συχνοτήτων» επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος.
Με το νέο Χάρτη Συχνοτήτων, το συντονισμό για τη σύνταξη του οποίου είχε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την απόδοση στην κινητή τηλεφωνία και στα δίκτυα 5G του φάσματος των 700 MHz, που σήμερα χρησιμοποιείται από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Ο νέος Χάρτης είναι αποτέλεσμα μίας πολύπλοκης τεχνικής και νομικής διαδικασίας, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός των ενεργειών με τις γειτονικές μας χώρες, αλλά και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υποδομών επικοινωνιών που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Η διαδικασία σύνταξης του νέου Χάρτη Συχνοτήτων έλαβε επίσης υπ’ όψιν της τη μικρότερη δυνατή ενόχληση των πολιτών, οι οποίοι τελικά δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν στην προμήθεια νέων τηλεοπτικών δεκτών ή αποκωδικοποιητών. Με την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων του νέου Χάρτη Συχνοτήτων, θα απαιτηθεί απλά και μόνον ο επανασυντονισμός των δεκτών.
Μετά τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο αμέσως προσεχές διάστημα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μπορεί να προχωρήσει στο σχεδιασμό της για τη δημοπράτηση του φάσματος των 700 MHz για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα μας, βάσει και των προβλέψεων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.
Τι είναι ο Χάρτης Συχνοτήτων;
Ο Χάρτης Συχνοτήτων είναι ένα κανονιστικό κείμενο που περιλαμβάνει τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή (δηλαδή την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση που στην Ελλάδα παρέχεται από την ΕΡΤ και τη DIGEA). Ο Χάρτης περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως οι προδιαγραφές εκπομπής, τα κέντρα εκπομπής, οι περιοχές κάλυψης και οι ραδιοδίαυλοι που εκπέμπονται από κάθε κέντρο εκπομπής.
Τι ίσχυε ως σήμερα;
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 42800/2012 που είχε εκδοθεί εν όψει της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση αποτελούσε τον Χάρτη Συχνοτήτων έως το 2018. Στον συγκεκριμένο Χάρτη πραγματοποιήθηκαν μικρής έκτασης διορθώσεις με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 14879/2018.
Γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο Χάρτη;
Σύμφωνα με την απόφαση 2017/899 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017, η φασματική περιοχή των 700 MHz που χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση, θα διατεθεί για την ανάπτυξη ευρυζωνικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τα δίκτυα 5G. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως Ψηφιακό Μέρισμα 2. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων, που συντάχθηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναδιανέμει το φάσμα που απομένει για χρήση από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και καθορίζει τις απαραίτητες τεχνολογικές παραμέτρους.
Γιατί επελέγη η ζώνη των 700 MHz για τα δίκτυα 5G;
Όπως αναφέρεται καθαρά στην απόφαση 2017/899, «το ραδιοφάσμα στη ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz προσφέρει τόσο πρόσθετη χωρητικότητα όσο και καθολική κάλυψη, ιδίως για αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκαθορισθεί σύμφωνα με τομείς εθνικής προτεραιότητας, περιλαμβανομένων κατά μήκος σημαντικών χερσαίων οδών μεταφορών και για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και για μεγάλου εύρους επικοινωνίες μεταξύ μηχανημάτων».
Τι σηματοδοτεί ο νέος Χάρτης για ΕΡΤ και DIGEA;
Με τη δημοσίευση του νέου Χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δύο πάροχοι δικτύου ευρείας ψηφιακής ευρυεκπομπής θα υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταβολές στα δίκτυα τους. Επισημαίνεται πως οι δύο πάροχοι έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους για τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.
Τι θα συμβεί με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους;
Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων αποτελεί το κύριο ρυθμιστικό κείμενο, προκειμένου η ΕΕΤΤ να προχωρήσει στη δημοπράτηση του φάσματος στη ζώνη των 700 MHz για την ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G στη χώρα μας. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Πώς ολοκληρώθηκε ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων;
Η διαμόρφωση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων είναι αποτέλεσμα μίας πολύπλοκης νομικής και τεχνικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας απαιτήθηκαν μεταξύ άλλων:
*Διαβούλευση με τους παρόχους δικτύων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
*Υλοποίηση σχετικής μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το οποίο παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη διάρθρωση των δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.
*Διατύπωση γνώμης από την ΕΕΤΤ.
*Τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων επικοινωνιών που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις.
*Διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με γειτονικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων μετά την ενεργοποίηση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων.
Ο πολίτης θα πρέπει να προμηθευτεί νέο εξοπλισμό;
Με τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων, ανακατανέμονται οι συχνότητες μετάδοσης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν μόνο έναν επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να γίνει μόνο μια φορά, όταν ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο Χάρτη Συχνοτήτων. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.