Αρχική / Τεχνολογία / ESA: Η εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-6 για μέτρηση δεδομένων ξηρασίας εδάφους και αστικοποίησης

ESA: Η εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-6 για μέτρηση δεδομένων ξηρασίας εδάφους και αστικοποίησης

Ένας νέος ευρωπαϊκός και αμερικανικός δορυφόρος ετοιμάζονται για εκτόξευση με πύραυλο της SpaceX αυτό το σαββατοκύριακο. Αποστολή του Sentinel-6 θα είναι να μετρήσει το επίπεδο της θάλασσας, χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ για να υπολογίσει τη στάθμη των ωκεανών σε συνάρτηση της τήξης των πάγων.

«Ίσως είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά από ένα ύψος 1.300 χιλιομέτρων μπορούμε να μετρήσουμε – φυσικά με κάποιους αλγορίθμους και υπολογισμούς – την αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας με ακρίβεια χιλιοστού. Κι αυτό θα κάνει ο δορυφόρος μας», εξηγεί στο euronews ο διευθυντής Παρατήρησης Γης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Γιόζεφ Ασμπάχερ.

Ο ESA ελπίζει η εκτόξευση του Sentinel-6 να πάει καλύτερα από εκείνη του Vega που πριν λίγες ημέρες απέτυχε οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, καταστρέφοντας τους δύο δορυφόρους που μετέφερε.

Ο Sentinel-6 θα γίνει ο όγδοος δορυφόρος της σειράς Sentinel που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για την παρατήρηση της Γης.

Οι δορυφόροι που είναι ήδη σε τροχιά μετρούν τα πάντα: από την ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι τις πλημμύρες.

Προς το παρόν, ο ESA έχει συμβόλαια για έξι ακόμα δορυφόρους Sentinel, ώστε να μετρήσει επιπλέον παραμέτρους από το διάστημα, όπως η ξηρασία του εδάφους ή η αστικοποίηση.

Σύμφωνα με τον Ασμπάχερ, «με αυτές τις έξι νέες αποστολές, μπαίνουμε στο Copernicus 2, την επόμενη φάση του Copernicus. Πρόκειται για διαφορετικού τύπου αποστολές με πολύ διαφορετικούς αισθητήρες. Συσκευές που μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, όργανα για τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα με πρωτοφανή ακρίβεια, μετρούμε την παγοκάλυψη των πόλων, παραμέτρους του κλίματος, της ασφάλειας τροφίμων, τόσο στη Ευρώπη όσο και παγκοσμίως».

Η εκτόξευση του πρώτου από τους έξι δορυφόρους προγραμματίζεται για το 2025. Πρόκειται για εκείνον που θα μετρά το διοξείδιο του άνθρακα και θα διακρίνει τη διαφορά μεταξύ φυσικών και ανθρωπογενών εκπομπών.

 

Check Also

Αστυπάλαια: Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις υπηρεσίες κινητικότητας και στην πράσινη ενέργεια

Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: …