Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Το τιμολογιακό «πακέτο» ρεύματος για ΔΕΗ και ρυθμιζόμενες χρεώσεις ετοιμάζει το ΥΠΕΝ – Μειώσεις σε ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ

Το τιμολογιακό «πακέτο» ρεύματος για ΔΕΗ και ρυθμιζόμενες χρεώσεις ετοιμάζει το ΥΠΕΝ – Μειώσεις σε ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ

Τις παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των περίπου 7,2 εκατομμυρίων πελατών της ΔΕΗ αλλά και συνολικά στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις σχεδιάζει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναγνωρίζει το αίτημα της ΔΕΗ για τις αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων, ωστόσο αναζητεί και διορθωτικές κινήσεις ώστε οι τελικοί καταναλωτές να έχουν ισόρροπο αποτέλεσμα στο συνολικό ποσό του λογαριασμού τους. Οι αποφάσεις δεν αποκλείεται να ληφθούν εντός του Μαρτίου, ώστε να μπορέσει και η δημόσια εταιρία να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη έξοδο στις αγορές εκδίδοντας ομόλογο ύψους 350 εκ. ευρώ.

Πηγές σημειώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα το ΥΠΕΝ θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιβάλει ρήτρα CO2, ενώ ταυτόχρονα η επιχείρηση θα «ψαλιδίσει» και το ποσοστό έκπτωσης συνέπειας από το 15% στο 10% προκειμένου να παρουσιάσει στους επενδυτές προοπτικές κερδοφορίας.

Από την άλλη μεριά, όμως, επειδή διανύουμε και προεκλογική χρονιά το ΥΠΕΝ επιδιώκει να αντισταθμίσει τις επιβαρύνσεις των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης με μειώσεις άλλων χρεώσεων στους λογαριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό είναι σχεδόν έτοιμη η εισήγηση της ΡΑΕ που προτείνει τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στα υψηλά κλιμάκια νυχτερινής κατανάλωσης.  Η πρόταση της Αρχής είναι για το υψηλό κλιμάκιο άνω των 2.000 kWh η νυχτερινή χρέωση να μειωθεί από τα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,03 και για το μεσαίο κλιμάκιο 1.600 – 2.000 kWh η νυχτερινή χρέωση θα πέσει από τα 0,05 ευρώ στα 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι αλλαγές αυτές χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση.

Θετικά είναι και τα νέα από το μέτωπο του ΕΤΜΕΑΡ. Τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας δείχνουν για το 2019 πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, μετά και την αφαίρεση του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ της τάξης των 97 εκατ. ευρώ. Άρα με τον τρόπο αυτό δίνεται μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για το ΥΠΕΝ να προχωρήσει στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές ανεξάρτητα από τον πάροχο. Τη σχετική εισήγηση θα κάνει η ΡΑΕ.

Παράλληλα, η Αρχή σύντομα θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και την πρότασή της για την υποχρεωτική διάθεση από τις εταιρίες προμήθειας ρεύματος και εναλλακτικού σταθερού τιμολογίου. Θα είναι μεν πιο ακριβό σε σχέση με τις τρέχουσες ανταγωνιστικές χρεώσεις που διαθέτουν οι πάροχοι, ωστόσο για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα δεν θα μεταβάλλεται από αναπροσαρμογές της Οριακής Τιμής Συστήματος ή των δικαιωμάτων CO2.

Έτσι το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι ο τελικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα είναι ισορροπημένος ή με μικρές επιπτώσεις για τους προϋπολογισμούς τους.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …