Αρχική / Επικαιρότητα / Σύντομα η διάθεση ανοιχτών δεδομένων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης

Σύντομα η διάθεση ανοιχτών δεδομένων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης

Φως στην άκρη του τούνελ αρχίζει να διαφαίνεται σε ότι αφορά την διάθεση ανοιχτών δεδομένων που σχετίζονται με κρίσιμα μητρώα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Σύντομα, δεκάδες σύνολα ανωνυμοποιημένων δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου θα είναι διαθέσιμα ελεύθερα σε πολίτες και επιχειρήσεις της χώρας, ως αποτέλεσμα  του πλαισίου που έθεσε ο νόμος 4305/2014, και με το Υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες. Όπως αναφέρει το Υπουργείο σε δελτίο τύπου:

Ως ανοικτά ορίζονται τα δεδομένα που είναι προσβάσιμα ανωνυμοποιημένα (δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα να συσχετιστούν με φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μέσω διαδικτύου από όλους και για τα οποία δεν υφίστανται τεχνολογικοί, νομικοί ή άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση και χρήση τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4305/2014, τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα του δημοσίου τομέα διατίθενται από τη στιγμή της ανάρτησης, δημοσίευσης ή αρχικής διάθεσής τους, ελεύθερα. Εξαιρέσεις, φυσικά, καθιερώνονται στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος (ενδεικτικά: εθνική ασφάλεια, άμυνα, δημόσια τάξη, εξωτερική πολιτική, φορολογικό, εμπορικό και επαγγελματικό απόρρητο, ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και προστασία προσωπικών δεδομένων).

Μερικά παραδείγματα τέτοιων συνόλων δεδομένων είναι ο αριθμός γεννήσεων, το πλήθος ανέργων, τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας ή ηλικίες οχημάτων. Ανοιχτά δεδομένα θα διατεθούν ακόμα από το μητρώο πολιτών, το φορολογικό  και το ασφαλιστικό μητρώο, το μητρώο αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Επιπλέον, πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε κυκλοφοριακά δεδομένα, δεδομένα οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένα ακτοπλοϊκών, αεροπορικών και αστικών μετακινήσεων, προσβάσιμα από τον κεντρικό κατάλογο δημόσιων δεδομένων, το data.gov.gr.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου κλείνει αναφέροντας ότι τα «ανοιχτά δεδομένα αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αφού βοηθούν την δημόσια διοίκηση να λαμβάνει δεδομενοκεντρικές αποφάσεις και ευνοούν την καινοτομία. Επιταχύνουν, επίσης, τις διαλειτουργικότητες των μητρώων και ασφαλώς δημιουργούν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …